Businesscoach Divera van der Elst: ‘Online coaching past bij iedere coach’

 
Businesscoach Divera van der Elst: ‘Online coaching past bij iedere coach’
11 augustus 2021 -  4 minuten leestijd
Toen de coronacrisis begon, zagen veel coaches hun werk in rook opgaan. Face-to-face gesprekken waren niet langer mogelijk. Gelukkig was er een alternatief: online coaching. Divera van der Elst begeleidt coaches bij het opzetten van hun coachpraktijk.

‘Er was aan beide kanten noodzaak om het online coachen op te zetten: voor coaches en voor coachees,’ vertelt Divera van der Elst, die veel ervaring heeft met online coaching en andere coaches daarbij begeleidt.
‘Noodzaak voor de coaches, omdat fysieke coaching niet langer mogelijk was. Ze konden hun werk niet meer doen zoals ze dat gewend waren. En voor (potentiële) coachees, omdat veel mensen door corona meer mentale problemen zijn gaan ervaren. Er is sprake van eenzaamheid, relatieproblemen, problemen op het gebied van werk of financiën, maar ook druk en stress in thuissituaties. Daarom was het belangrijk dat coaching online zou kunnen doorgaan.’

Voordelen van online coaching

Divera verwacht dat online coaching populair blijft, ook nu corona afneemt. ‘Nu coaches er al mee hebben kennisgemaakt, is het makkelijker om het voort te zetten. Ook zijn de voordelen voor veel coaches duidelijk geworden.’
Want online coaching is veel meer dan een ‘noodmaatregel’: het heeft zowel voor de coach als de coachzoeker ook nog belangrijke voordelen.

Geen reistijd, geen grenzen

Ten eerste heb je geen last meer van reistijd, waardoor je als coach veel efficiënter kunt werken. Ook zijn de gesprekken online vaak korter dan face-to-face gesprekken, omdat je sneller to the point kan komen. ‘Eigenlijk kun je met online coaching meteen van start als je beeldscherm aangaat’, zegt Divera van der Elst.
Een ander voordeel is dat je werkgebied als coach geen grenzen meer heeft. Waar je in face-to-face gesprekken je coachees vooral uit de regio krijgt, kun je met online coaching mensen door heel Nederland en zelfs daarbuiten van dienst zijn. Je werkgebied kan wereldwijd zijn!

Kijk goed naar je coachee

Voor de coachees kan online coaching ook een voordeel hebben: ze kunnen in hun eigen vertrouwde omgeving de gesprekken voeren. Daardoor zijn ze meer op hun gemak en voelen zich snel op hun gemak.
Voor sommige mensen is het natuurlijk juist goed om af en toe de deur uit te gaan, dus als coach moet je altijd goed afwegen voor welke coachees de online coaching passend is. Sowieso is het volgens Van der Elst heel belangrijk om als coach altijd goed te kijken naar de coachee: ‘Stel jezelf als coach altijd een aantal vragen. Wat voor persoon is dit? Wat is de hulpvraag? En hoe kan deze persoon het best geholpen worden? Het kan ook zijn dat online coaching dan niet aansluit. Daar moet je als coach altijd alert op zijn.’

Voor iedere coach

Divera van der Elst is ervan overtuigd dat online coaching bij iedere coach en elke coachpraktijk kan passen.
‘Het gaat er alleen om in welke mate je het aanbiedt. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de kennismaking face-to-face te doen en de rest van het traject, of slechts een deel van de coaching, online aan te bieden. De weerstand tegen online coaching ligt vaak bij de coach zelf en niet zozeer bij het daadwerkelijk veranderen van het productaanbod.’
Veel coaches twijfelen aan online coaching, omdat ze het gevoel hebben dat het afstandelijker is dan een face-to-face gesprek. ‘Maar je kunt dat pas echt weten als je het hebt gedaan. Als je weet hoe het werkt en het hebt ervaren, kun je pas echt de balans opmaken.’

Tip voor beginners

Welke tip heeft Divera van der Elst voor coaches die nog onbekend zijn met online coaching of twijfelen of ze er wel aan moeten beginnen?
‘Oefen eens een gesprek met een collega. Door eerst te ervaren hoe het is om online gesprekken te voeren, wordt het minder spannend. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld intervisie online te gaan doen. Daardoor krijg je de tijd om te oefenen met de techniek en te wennen aan het hebben van een gesprek achter een beeldscherm. Zo wordt de drempel lager en voel je als coach meer vertrouwen.’

Interview: Japke Sybesma

Een (nóg) betere online coach worden?

Divera van der Elst heeft samen met Coachfinder het online programma Vol zelfvertrouwen online coachen ontwikkeld voor coaches die online coaching willen aanbieden. ‘Er zijn zoveel coaches die nog niet weten hoe het werkt of hoe ze de coaching online kunnen inzetten. Met deze korte cursus krijg je laagdrempelig informatie en handvatten om je eigen online coaching vorm te geven.’ Het start op 13 september 2021, let op: vol is vol.

Je kunt het programma ook volgen als je niet lid bent van Coachfinder.  Bij een lidmaatschap op Coachfinder krijg je gratis toegang tot het programma.

Ja, ik doe mee met ‘Vol zelfvertrouwen online coachen’

 

online coach worden

Waar wacht je nog op?

Meld je nu aan voor Coachfinder en maak je coachpraktijk nóg succesvoller.