Leefstijlcoach vergoed: gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)

 
Leefstijlcoach vergoed: gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)
4 april 2022 -  6 minuten leestijd
Er zijn mogelijkheden om leefstijlcoaching vergoed te krijgen vanuit je verzekering: met de zogeheten gecombineerde leefstijlinterventies. In dit artikel lees je wanneer je daarvoor in aanmerking komt en wat je precies vergoed kunt krijgen.

Wat is leefstijlcoaching?

Leefstijlcoaching is het geven van advies en begeleiding bij voeding, beweging en gedrag. Een leefstijlcoach gaat helpen bij het krijgen van een gezondere leefstijl en het veranderen van je dagelijkse gewoonten. Zodat je je goed voelt, meer balans vindt in je leven en je prettiger voelt in je lichaam.

Gecombineerde leefstijlinterventie

De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) richt zich op het veranderen van gedrag om zo een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Een leefstijlcoach geeft informatie over en biedt hulp bij allerlei manieren die bijdragen aan een gezonde leefstijl en het maken van gezonde keuzes.

Het veranderen van je leefstijl kan gaan om gezonde voeding, gezond bewegen en uiteindelijk een gezond gewicht. Maar het kan ook gaan om het voorkomen van stress en een burn-out, vaataandoeningen en bijvoorbeeld slaapproblemen. De coaching is dus niet alleen gericht op voeding, maar ook op beweging en gedrag.

Een belangrijk onderdeel van de coaching is altijd de aandacht van de leefstijlcoach en hoe de leefstijlcoach werkt, in persoonlijke gesprekken waarbij alles wat met leefstijl te maken heeft aan de orde komt. Op die manier kom je steeds een stap dichter bij een gezondere leefstijl.

Zo’n leefstijlprogramma duurt 2 jaar. Die kan bestaan uit groepssessies en individuele begeleiding. Het aantal groepssessies kan per programma verschillen, maar is gemiddeld 12 keer. Daarnaast zijn er gemiddeld 1 à 2 persoonlijke contacten met de zorgverlener die de GLI geeft.

Voor wie is gecombineerde leefstijlinterventie?

Of je in aanmerking komt voor een GLI wordt bepaald door je body mass index (BMI) en het hebben van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

De volgende doelgroepen komen in aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering:

  • Mensen van 18 jaar of ouder met een BMI van boven de 30
  • Mensen met een BMI van boven de 25 met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of een verhoogd risico op diabetes type 2 of een ander gewichtsgerelateerd risico (bijvoorbeeld slaapapneu of artrose).

Benieuwd naar jouw eigen BMI? Bereken je BMI via deze tool.

Zonder indicatie kan ook

Ook zonder indicatie kun je instromen in een van de vier programma’s van de gecombineerde leefstijlinterventie. De kosten worden dan niet vergoed.

Een medisch specialist stelt de diagnose of je in aanmerking komt voor de GLI. In de meeste gevallen is dat de huisarts. Wanneer je in aanmerking komt, word je door je huisarts doorverwezen naar een GLI.

Welke GLI-programma’s zijn er?

Er zijn vier programma’s die door je zorgverzekering vanuit de basisverzekering vergoed worden. Een aanvullende verzekering is dus niet nodig. Veel leefstijlcoaches van Coachfinder zijn bij deze programma’s betrokken. Het is belangrijk om met een leefstijlcoach te overleggen welk programma het best bij jou past. Je maakt daarvoor samen een plan van aanpak.

Die vier verschillende programma’s zijn:

  1. CooL
  2. De Beweegkuur
  3. SLIMMER
  4. Samen sportief in beweging

1. CooL (COaching Op Leefstijl)

Het Cool programma is gericht op het duurzaam veranderen van je leefstijl. Hoofddoelen zijn het bereiken van je ideale gewicht op een gezonde manier, het verbeteren van je fitheid, en gezondheidswinst. Dat tezamen leidt tot een verbeterde kwaliteit van leven. De doelgroep voor dit programma zijn mensen met obesitas of overgewicht met een verhoogd risico diabetes type 2 of cardiovasculaire aandoeningen.

2. De BeweegKuur

Bij het BeweegKuur programma helpt een leefstijlcoach met het behalen van gezondheidswinst waarbij bewegen centraal staat. Daarnaast is er aandacht voor gezonde voeding en gedragsverandering op de lange termijn. Dit programma is voor mensen met gezondheidsgerelateerd overgewicht en voor mensen met een body mass index boven de 25.

3. SLIMMER

Het SLIMMER programma begeleidt je gedurende zes maanden intensief op het gebied van voeding, beweging en gedrag. Na deze zes maanden volgen er 18 maanden waarin je begeleid wordt naar sport en beweging. Het programma is bedoeld voor mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en/of mensen met een body mass index van boven de 30.

4. Samen sportief in beweging

Het doel van Samen sportief in beweging is om mensen een gezonder beweeg- en eetpatroon aan te bieden. Dat doet een coach door zowel je motivatie en het bewustzijn en de wil om dat te veranderen, te stimuleren. Het programma is bedoeld voor mensen met een body mass index van boven de 25 die niet de vaardigheden hebben om hun eigen situatie te veranderen.

Wil je meer informatie over deze leefstijlcoaching-programma’s? Benader dan een coach van Coachfinder of kijk bij het Loket Gezonder Leven.

Wie kan gecombineerde leefstijlinterventie aanbieden?

De gecombineerde leefstijlinterventie kan worden aangeboden door verschillende zorgverleners en coaches. Denk aan:

  • leefstijlcoaches
  • diëtisten
  • fysiotherapeuten
  • vitaliteitscoaches
  • life coaches

Ze kunnen die leefstijlinterventie alleen aanbieden, of gezamenlijk. Coaches en aanbieders moeten aantoonbare competenties hebben als hbo-leefstijlcoach: soms is daarvoor een aanvullende opleiding nodig, soms voeren ze het programma uit in een samenwerkingsverband van verschillende specialisten.

De zorgverlener en coaches moeten geregistreerd staan in een register om voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking te komen. Ook is een betrouwbare leefstijlcoach geregistreerd bij een beroepsvereniging. Zoals bij de Beroepsvereniging Leefstijl Coaches Nederland (BLCN). Alle leefstijlcoaches die bij deze beroepsvereniging zijn aangesloten, zijn geaccrediteerd en hebben een hbo- of wo-opleiding afgerond.

Een goede leefstijlcoach wordt vergoed

We raden aan om, voordat je start met een gecombineerde leefstijlinterventie, bij je zorgverzekeraar te informeren of de leefstijlcoach die jij op het oog hebt gecontracteerd is. Zo weet je zeker dat de behandeling vergoed wordt. Wanneer de behandeling wordt vergoed, komt die vergoeding vanuit de basisverzekering. Er geldt geen wettelijke eigen bijdrage voor gecombineerde leefstijlinterventie, en geen eigen risico.

Alle andere activiteiten en coaching door de leefstijlcoach die buiten de vier beschreven programma’s vallen, worden niet vergoed door je zorgverzekeraar. Hier zal je een eigen bijdrage moeten leveren. Wel is het voor werkgevers mogelijk om bij te dragen aan de kosten voor coaching.

Wil je in gesprek met je werkgever over extra vergoeding voor leefstijlcoaching? Lees dan hoe je het beste het gesprek aangaat.

Een betrouwbare GLI-coach via Coachfinder

Wil je graag starten met een coachtraject en ben je op zoek naar een goede leefstijlcoach? Via Coachfinder vind je uitsluitend coaches die een gekwalificeerde beroepsopleiding hebben gevolgd of zijn aangesloten bij een betrouwbare beroepsvereniging, zoals de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland. Vul de vragenlijst in en ontdek welke coach bij jou past.

Vind jouw ideale leefstijlcoachBekijk alle leefstijlcoaches

leefstijlcoach vergoed
gecombineerde leefstijlinterventie
GLI
subsidie