Hoe zit dit bij jou? Maakt je werk je blij of ervaar je helemaal geen werkplezier? Als je (nog) geen plezier hebt in je baan, is het zaak om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Het leven is namelijk te kort om ongelukkig te zijn.
Wat is werkgeluk?
Werkgeluk houdt meer in dan alleen plezier. Mensen ervaren werkgeluk wanneer er sprake is van een gevoel van voldoening, enthousiasme en blijheid. Je bent tevreden met je baan. Je bent enthousiast door je baan. En je haalt voldoening uit hetgeen dat je elke dag doet.
Betekent dit ook dat je gelukkig bent? Dat ligt er maar net aan. Je kunt voldoening uit je baan halen, maar er toch niet helemaal gelukkig mee zijn. De oorzaak hiervan hoeft in dat geval niet op het werkvlak te liggen.
Al met al balanceren verschillende termen op een dun lijntje. Het gaat hierbij om werkplezier, om werkgeluk en om gelukkig zijn. Doordat deze termen erg op elkaar lijken, worden ze veelvuldig door elkaar heen gebruikt. Daarbovenop komt nog eens dat er géén vaste definitie voor werkgeluk bestaat. Iets dat onder meer uit onderzoek blijkt.
Onderzoeken naar werkgeluk
Door de jaren heen zijn veel onderzoeken naar werkgeluk uitgevoerd. Bij deze onderzoeken wordt gekeken naar wat werkgeluk is, maar ook naar het belang van werkgeluk. Van welke voordelen profiteert iemand bijvoorbeeld die geluk in zijn werk ervaart? Dat is één van de vragen die in de meeste onderzoeken naar voren komt.
Onderzoek van de VN: World Happiness Report
De Verenigde Naties doet met enige regelmaat onderzoek naar werkgeluk. De uitkomsten van dit onderzoek worden in het zogeheten World Happiness Report gepubliceerd. In onder meer 2013 en 2017 heeft men bij de Verenigde Naties specifiek aandacht gegeven aan de relatie tussen geluk en werk.
In dit rapport kwamen de volgende conclusies naar voren:
- Gelukkige medewerkers werken productiever.
- Gelukkige medewerkers zijn creatiever.
- Gelukkige medewerkers zijn in staat om beter samen te werken.
- Gelukkige medewerkers melden zich minder vaak ziek.
Onderzoek van Lyubomirsky, Diener & King
In 2015 kwamen Lyubomirsky, Diener & King met een uitgebreid artikel over werkgeluk. De onderzoekers zochten naar het antwoord op de vraag: leidt geluk tot succes?
Uit de verschillende onderzoeken die ze hebben vergeleken, blijkt geluk inderdaad tot succes te leiden. Ze noemen geluk zelfs ‘the key to success‘. Daarnaast zouden we ons voor het verhogen van geluk, moeten focussen op het beoefenen van nieuwe vaardigheden en gewoontes en ons leven zo moeten inrichten dat we positieve emoties ervaren.
Wat bepaalt werkgeluk?
Werkgeluk is niet alleen lastig te definiëren, maar het is ook lastig te bepalen. Want; op welke manier jij werkgeluk ervaart, geldt wellicht niet voor je collega’s. Ook voor je buurman betekent werkgeluk iets anders dan voor bijvoorbeeld je partner. Iedereen staat anders in het leven, waardoor voor iedereen andere factoren van invloed zijn op werkgeluk.
Toch zijn er enkele ‘vaste factoren’ die werkgeluk (kunnen) bepalen. Deze factoren zetten we graag voor je op een rijtje:
Organisatiecultuur
Iemand is gelukkig als hij/zij in harmonie kan samenwerken met hun collega’s is. Dit is alleen mogelijk als er sprake is van een positieve en fijne interne werkomgeving. Een werkgever gaat zich in ieder geval niet gelukkig en gemotiveerd voelen als er continu een vergelijking gemaakt wordt met andere collega’s.
Salaris
Ook het salaris is een belangrijke factor voor werkgeluk. Dit heeft niet zozeer met de exacte hoeveelheid euro’s te maken, maar vooral met of de waardering passend is. Sluit het salaris aan op hetgeen je voor een organisatie doet? Denk hierbij aan de hoeveelheid uren die je maakt, de werktijden waarop je werkt, de moeilijkheid van het werk en de reistijd die je hebt.
Werkzekerheid
Werkzekerheid is ook een belangrijke factor. Als je voortdurend onzeker over je baan moet zijn, is dit van negatieve invloed op je werkgeluk en het vertrouwen in de organisatie. Als je 100% zeker weet dat je baan veilig is, neemt dit veel zorgen weg en is er meer ruimte voor tevredenheid.
Persoonlijke ontwikkeling
Krijg je veel ruimte en de juiste hulpmiddelen aangeboden om te groeien en doelen te behalen? Dan uit zich dit ook in werkgeluk. Mocht je door je baas helemaal géén mogelijkheden krijgen om jezelf te ontwikkelen, dan staat dit het ervaren van werkgeluk in de weg.
Autonomie op de werkvloer
Ben je in staat om zelf beslissingen te nemen? Ben je in staat om een bepaalde verantwoordelijkheid te dragen? En ervaar je een bepaalde controle over jezelf en je werkzaamheden? Onderzoek van Immanuel Kant (Duitse filosoof) geeft aan dat autonomie op de werkvloer van essentieel belang is voor het werkgeluk. Als werkgever doe je er dan ook goed aan om je werknemers een bepaalde mate van vrijheid te geven om hun taken uit te voeren. Dit leidt ook nog eens tot meer betrokken werknemers.
Werk-privé balans
Een baan mag nooit de overhand in je leven krijgen. Mocht dat wel het geval zijn, dan is je werk-privébalans flink verstoord. Dát zorgt er uiteindelijk voor dat je geen werkgeluk ervaart. Sowieso ervaar je in dat geval weinig tot géén geluk meer in het leven; je wordt volledig opgeslokt door je werk. Wat minder werkuren draaien, de werkdruk wat verlagen en je prioriteit meer bij je privéleven leggen is geen overbodige luxe. Dit zal niet alleen impact hebben op je werkende leven, maar ook op je leven an sich.
Relaties op de werkvloer
Ook is het belangrijk dat je duurzame en fijne relaties op de werkvloer creëert. Je moet je thuis voelen in je team en je moet een goede band met je leidinggevende hebben. Mocht een van deze relaties verstoord zijn, dan merk je dit direct op aan het werkgeluk dat je ervaart.
Waarom is werkgeluk zo belangrijk?
Werkgeluk is voor zowel werknemer als voor werkgever erg belangrijk. Als werknemer besteed je pakweg 8 uur per dag aan je werk. Dit is elke dag dus minimaal 1/3e van je volledige dag. Mocht je tijdens deze uren niet de absolute voldoening halen, dan betekent dit dat je eigenlijk 1/3e van een dag niet gelukkig bent.
Ervaar je als werknemer géén werkgeluk? Dan is dit ook duidelijk merkbaar voor je werkgever. Zo kan je werkgever ‘last’ van de volgende gevolgen ondervinden:
- Je doet je werk niet op de juiste manier.
- Je bent relatief vaak afwezig of ziek.
- Je zondert je af van je collega’s.
- Je hebt geen (hechte) band met je leidinggevende.
- Je neemt mogelijk snel of op den duur ontslag.
Ben je op zoek naar werkgeluk?
We helpen je graag op weg met ons gratis e-book ‘Blij met je baan’. Je ontvangt hiermee inzicht in je eigen werkbehoeftes en je ontdekt wat je nodig hebt om blij te zijn met je baan. Je kunt direct aan de slag met praktische tips en oefeningen en je leert wat coaching voor je kan betekenen, onder andere door persoonlijke verhalen van anderen.
Wat kan werkgeluk in de weg staan op je werk?
Het niet ervaren van werkgeluk, kan diverse oorzaken hebben. Zeven mogelijke oorzaken bespreken we hieronder in het kort.
Geen intrinsieke motivatie
Als je geen intrinsieke motivatie hebt, moet je jezelf elke dag naar kantoor toe slepen. Je hebt hierdoor ook géén motivatie om je werk op de juiste manier te doen.
Geen waardering
Voel je vanuit je werkgever geen waardering? Dan ervaar je géén werkgeluk. Zoals we hierboven aangegeven hebben, is deze factor heel belangrijk.
Geen ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
Krijg je geen ruimte om je persoonlijk te ontwikkelen en talenten in te zetten? Dan ervaar je nooit het optimale gevoel van werkgeluk.
Geen of onvoldoende uitdaging
Word je niet voldoende uitgedaagd in je werkzaamheden? Moet je bijvoorbeeld al jarenlang dezelfde werkzaamheden uitvoeren? Dan is het ook niet mogelijk om optimaal werkgeluk te ervaren. Je kunt dan zelfs last krijgen van een bore out.
Geen autonomie
Voel je geen autonomie op de werkvloer? Dan leidt dit tot irritaties of tot een machteloos gevoel. Uiteindelijk staat ook dit je werkgeluk in de weg.
Geen positieve gevoelens
Heb je het idee dat je géén zinvol werk aflevert? Dan heb je geen positieve gevoelens bij het werk dat je aflevert. Dáárdoor ervaar je ook niet de gewenste vorm van werkgeluk.
Geen betrokkenheid
Ervaar je helemaal geen betrokkenheid bij de organisatie, bij de leidinggevende of bij het team? Dan is de kans eveneens groot dat je géén werkgeluk ervaart.
Hulp bij het vinden van werkgeluk
Heb je de stappen uit ons e-book doorlopen, maar lukt het je niet om de tips in je eentje toe te passen? Dan kan je ervoor kiezen om met een professionele loopbaancoach aan de slag te gaan. Een coach houdt een spiegel voor, waardoor je écht inzicht in je leven, je baan en je werkgeluk krijgt.
Een loopbaancoach helpt je vervolgens om de juiste beslissing te nemen, dit kan bijvoorbeeld één van de onderstaande beslissingen zijn:
- Je gaat op zoek naar een nieuwe baan.
- Je zoekt naar een nieuw doel in je huidige baan.
- Je gaat voor jezelf beginnen.
- Je kiest voor een carrièreswitch.
- Je start met een beroepentest om te bepalen of je huidige baan nog wel bij je past.
Aanvullend kan een coach je nog verder op weg helpen met allerlei handige tools, zoals:
- Kernkwadranten, een veelgebruikt gedragsmodel die kan leiden tot een plezierige en effectieve samenwerking.
- Ontdek je kwaliteiten en talenten, coach Ericka Kuyters geeft advies over het vinden van jouw kracht.
- Ga op zoek naar jouw Ikigai, een Japanse coachmethodiek waarbij jouw reden van leven centraal staat.
- Ontdek welke ‘ikken’ in de weg staan en wat jouw intrinsieke motivatie is, met Voice Dialogue neem je weer de regie over je leven zodat je beter wordt in het kiezen van je eigen weg.
- Ga op zoek naar wat je echt belangrijk vindt, een uitleg over de Acceptance and Commitment therapy.
- Geef voorrang aan je persoonlijke ontwikkeling, inzicht in drijfveren en werkstijlen met de Management Drives.
Direct aan de slag met je werkgeluk
Zo kun je stappen zetten richting de baan die jouw wél dat werkgeluk biedt. Op Coachfinder vind je uitsluitend betrouwbare coaches die je hier graag bij helpen. Vul in slechts twee minuten de vragenlijst in en ontdek welke zes coaches het beste bij je passen.