Ik ben nu een tijdje afgestudeerd. Ik heb al wat werkervaring opgedaan tijdens mijn traineeship en bestuursjaar, maar ik weet nog niet goed welke baan bij me past. Ik zou graag een volgende stap willen maken naar een startersfunctie die echt bij mij past. Ik heb al veel vacatures bekeken, maar vind het lastig om te bepalen wat ik nu echt leuk vind. Hoe kom ik erachter waar ik blij van word?
Voelen waar je nu echt blij van wordt kan lastig zijn om te ontdekken. Door de drukte van je studie, bijbaan, sociaal leven, invloeden van buitenaf en gedachten is het soms lastig om je gevoel te bereiken. Door al deze prikkels zit je vol, je komt als het ware in een freeze-stand waardoor je niet verder komt.
Op de arbeidsmarkt van nu is er zoveel om uit te kiezen, dat kan overweldigend zijn. Een vraag die ik in mijn praktijk vaak terughoor, is: waar moet ik beginnen? Daarnaast hebben veel coachees het gevoel vast te lopen in hun zoektocht, ze weten het echt even niet meer. Voornamelijk starters lopen daar tegenaan. Zij willen graag aan de slag, carrière maken, maar bovenal leuk werk doen.
Al deze keuzes maken het echt lastig – en dat is logisch!
Zoveel keuzes. Wat nu?
Diploma op zak of tijd voor iets nieuws? De wereld ligt aan je voeten, althans: dat zegt iedereen over je als starter. Maar wat wil je eigenlijk? Waar wil je gaan werken? Misschien wil je er wel een jaar tussenuit? Of overweeg je om nog een opleiding of studie te gaan doen? Met zoveel mogelijkheden is het niet vreemd dat een keuze maken makkelijker gezegd dan gedaan is.
Keuzes maken is moeilijk en leidt tot veel stress. Vooral omdat vrienden en studiegenoten het allemaal wel lijken te weten, kijk maar op Instagram! Ze hebben het allemaal helemaal voor elkaar met hun droombaan en droomleven. Het idee hebben dat bij iedereen de kogels door de kerk vliegen en ze hun toekomstplannen kunnen dromen, is niet helpend.
Om je te helpen, stel ik je hieronder eerst een aantal vragen en geef ik je een aantal tips, zodat jij een vliegende start kan maken op de arbeidsmarkt.
Hoe vind ik een startersfunctie waar ik me goed bij voel?
Deze vraag stellen we ons eigenlijk altijd. Je kunt deze vraag ook anders benaderen, door niet vanuit de baan, vacature of functie te zoeken, maar vanuit:
wie je bent
wat je wilt
wat je kunt
Vervolgens kun je op zoek gaan naar bedrijven die je aanspreken en ze benaderen om te vertellen wat je in huis hebt qua persoonlijkheid, wat je wilt en waar je kwaliteiten liggen.
Waarschijnlijk heb je online al een aantal vacatures van startersfuncties bekeken. Misschien heb je daar al leuke junior functies voorbij zien komen die goed aansluiten bij wat je zoekt, maar dan blijkt de organisatie niet goed bij je te passen. De kans dat een functieomschrijving helemaal bij je aansluit, is heel klein. Doordat je net niet de geschikte kandidaat lijkt te zijn, maakt dit je onzeker.
Jezelf onderzoeken, presenteren en netwerken vergt even een andere denkwijze en aanpak. Toch krijg je er veel meer richting en voldoening voor terug, omdat je bewuster bent gaan onderzoeken wat bij je past.
Wie ben ik en waar ben ik goed in?
Om erachter te komen waar je nu echt blij van wordt, is het belangrijk om in eerste instantie terug te gaan naar de basis. Met onderstaande vragen leid ik je hier doorheen.
Wie ben ik? Oscar Wilde zei: “Be yourself. Everyone else is already taken.” Dus vergelijk je vooral niet met anderen . Daag jezelf maar even uit en bedenk wie jij bent en waar jij voor staat, om zo keuzes te durven maken.
Veel antwoorden op deze vraag liggen in je kindertijd. Wat voor kind was je? In de tijd erna hebben invloeden van buitenaf een belangrijke rol gespeeld die je gevormd hebben tot hoe je nu in het leven staat. Dat kan je hebben geholpen, maar niet altijd. Het kan zijn dat je door je omgeving ook een deel van jezelf bent kwijtgeraakt, waardoor het nu lastig te voelen is waar je nu echt blij van wordt.
Stel ook de vraag: wie was ik op het mooiste moment in mijn leven? Wat vond ik belangrijk? Wat deed ik? Waar was ik?
Daarnaast kun je ook kijken naar wat je drijfveren zijn. Drijfveren zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden. Waarvoor kom je in beweging? Waarvan krijg je energie? Waar voel je je het best bij?
Wat wil ik? Dat kan gaan over het grote geheel, bijvoorbeeld: een bepaald vakgebied waarin je geïnteresseerd bent, de visie van een organisatie, wat voor soort organisatie (groot/klein), bedrijfscultuur et cetera. Maar ook over specifiekere persoonlijke zaken zoals arbeidsvoorwaarden, welke ontwikkeling wil je doormaken, wat kan je volgende stap zijn, welke functies ambieer je.
Wat kan ik? Wat zijn mijn talenten, kwaliteiten en vaardigheden?Om daarachter te komen, maak je een lijst met dingen die je heel gemakkelijk afgaan en je weinig energie kosten. Dat zijn je talenten. Je bent ermee geboren, je kunt het van nature.Kwaliteiten bepalen je gedrag, zoals bijvoorbeeld de kwaliteit doorzettingsvermogen. Vaardigheden heb je meestal ontwikkeld tijdens je studie, (bij)baan of een ander gebied waarin je bezig was met je ontwikkeling. Dat kunnen hard en soft skills zijn:
Soft skills zijn bijvoorbeeld leergierig, klantgericht, communicatief, geduldig, positief, samenwerkend, nuchter, verantwoordelijk, oplossingsgericht.
Hard skills zijn bijvoorbeeld grafisch ontwerp, online marketing, logistiek voorraadbeheer, fiscale regelgeving, officepakket, talen, content schrijven.
Om het gehele proces te doorlopen, is het fijn om echt even de tijd te nemen. Een gedegen keuze maken voor wat voor soort werkgever en functie bij je past, mag tijd kosten. Niet iedereen weet direct wat z’n droombaan is, en dat is oké.
Beste match
Snel zoeken
Ruim 600 gekwalificeerde coaches
Vind binnen 2 minuten een gekwalificeerde coach via ons slimme matchingssysteem
Stel: je hoort vaak van andere mensen: jij bent echt goed in oplossingen bedenken. Dan is je reactie vast: maar dat kan toch iedereen? Je ziet dat niet als bijzonder en al helemaal niet als een talent. Zonde! Wellicht heb je wel ervaring met het bedenken van oplossingen bij projecten waarvan je een onderdeel was. Schrijf daar dan zeker voorbeelden van op, want waarom zou je die achterwege laten wanneer het juist een kracht is?
Vind je het lastig om er zelf achter te komen waar je goed in bent? Vraag dan eens aan anderen wat zij vinden. Mensen in je directe omgeving hebben vaak een goed beeld van jou als persoon en zien soms dingen die je zelf als normaal bestempelt of niet meer ziet.
Tips
Maak een concreet plan. Ga niet lukraak allerlei vacaturesites bezoeken, zoekopdrachten uitzetten en op startersvacatures reageren. Wees een bewuste starter die eerst werkt aan een gedegen plan.
Kijk vooral niet naar anderen. Wat voor hen een droombaan, topbedrijf of volgende stap is, hoeft voor jou geen belangrijke rol te spelen in jouw proces. Iedereen mag zijn eigen keuzes maken.
Salaris is niet alles. Kijk ook naar de ontwikkelkansen, arbeidsvoorwaarden en de bedrijfscultuur. Is er bijvoorbeeld een opleidingsbudget? Wordt er aandacht besteed aan mentale gezondheid? Worden er sociale activiteiten georganiseerd waaraan je kunt deelnemen? Neem de tijd om erachter te komen wat jij belangrijk vindt.
Neem de tijd om een goede start met je carrière te maken. Maak na je afstuderen een gedegen cv, waarin je een helder profiel van jezelf beschrijft met daarin wie je bent en wat je kunt. Doe daarnaast onderzoek naar wat jij belangrijk vindt in een bedrijf of in een startersfunctie. Laat je daarbij begeleiden door een coach of een ervaringsdeskundige. Een goede, vliegende start zal je een betere kandidaat maken voor een bedrijf en je zelfvertrouwen boosten.
Wees nieuwsgierig. Vraag in je omgeving en iedereen die je maar tegenkomt waar ze werken en wat voor werk ze doen. Zo kom je erachter wat er allemaal in de wereld voor bedrijven en banen zijn, want er is zóveel. Vraag zeker ook waarom ze dit doen, hoe ze hier gekomen zijn, wat zij leuk en niet leuk vinden aan hun werk en het bedrijf waarvoor ze werken. Op deze manier word je je bewuster van wat jij allemaal wilt in een baan en kan je dat goed overbrengen tijdens een netwerk- of sollicitatiegesprek.
Word zichtbaar! Bouw een netwerk en zet het in. Mond-tot-mondreclame en Linkedin zijn erg belangrijk bij het vinden van een baan. Jouw netwerk kan beoordelen of het bedrijf waar zij werken bij je past en kan je op die manier het makkelijkst laten binnenkomen. Op Linkedin kun je ook een pitch schrijven over jezelf die je kunt delen met je netwerk.
Zorg voor goede begeleiding. We denken allemaal weleens: als ik even rust neem en wat rondvraag, dan kom ik er wel achter hoe ik het vinden van werk moet aanpakken. Helaas werkt dat in de praktijk vaak niet en kun je het beter vanuit de tegengestelde richting benaderen. Je krijgt namelijk geen rust van “even rust nemen” en “even rondvragen”. Goede begeleiding zoeken die je helpt om alle opties helder te krijgen, een stappenplan met je doorloopt en je vertrouwen teruggeeft in je eigen kunnen, dat geeft rust.
Samen op zoek naar een carrière die echt bij je past
Zou je het fijn vinden om hulp te krijgen bij het vinden van een geschikte baan? Of kom je er zelf nog niet achter wat nu echt bij je past? Een coach kan jou verder helpen. Je bent welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij of een van de andere coaches van Coachfinder.
Beste match
Snel zoeken
Ruim 600 gekwalificeerde coaches
Vind binnen 2 minuten een gekwalificeerde coach via ons slimme matchingssysteem