Erover praten in een coachtraject is voor veel jongvolwassenen niet de eerste keuze. Terwijl er zoveel valt te halen uit voor je 30ste naar een coach gaan. Coach Talent van het jaar, Heleen de Wit, die voor haar afstudeeronderzoek onderzocht waar jongvolwassenen mee worstelen, vertelt er meer over.
Als er één ding nog wel het meest naar voren kwam in haar afstudeeronderzoek is het dat de jonge generatie alles wil: ze willen vrijheid én vastigheid, een fijne relatie én veel nieuwe ervaringen opdoen, reizen én een fantastische baan en huis, erbij horen én uniek zijn. Wensen die naast torenhoog vooral onverenigbaar zijn.
Maakbaarheid
De jonge generatie van nu – specifiek keek Heleen de Wit naar mensen tussen de 18 en 28 – zijn opgegroeid met het idee dat ze alles kunnen bereiken wat ze willen. Als dat niet lukt, hebben ze het gevoel dat ze falen. Met een deuk in hun zelfvertrouwen tot gevolg. Presteren is onderdeel geworden van de identiteit van deze groep. Daarnaast hebben jongvolwassenen het idee dat ze allemaal gelijk zijn en dat het leven daardoor heel maakbaar is. De overheersende gedachte is dat wie zijn doelen niet bereikt, dat vooral aan zichzelf te danken heeft.
Twijfeltaboe
Er ligt voor deze generatie haast een taboe op twijfelen. En dat is niet zo vreemd. Vanuit de maatschappij, onder meer door de manier waarop het onderwijssysteem is ingericht, is de boodschap duidelijk: je moet het allemaal direct weten én bereiken. Zelfs Descartes’ beroemde uitspraak zegt het al – althans het stuk dat vaak wordt weggelaten: ‘Ik twijfel, dus ik denk, dus ik ben.’
Twijfelen is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Een deel dat jonge mensen hebben geleerd links te laten liggen. Voor twijfel is geen ruimte. Zij zien het liefst direct resultaat van hun gedrag. Ze willen impact maken, de wereld veranderen, zo veel mogelijk competenties en talenten ontwikkelen.
Kortom: je hebt het pas gemaakt als je al je doelen bereikt hebt.
De generatiekloof
De oudere generatie lijkt zich vooral te ergeren aan de uiteenlopende wensen van de jonge generatie. Ze vinden jonge mensen verwend en hebben de neiging de problemen van jongvolwassenen te bagatelliseren. Daar tegenover staat dat jonge mensen zich ook ergeren aan hun eigen wispelturigheid. Ze schamen zich over het feit dat ze niet tevreden kunnen zijn met wat ze hebben en zijn voortdurend bezig zichzelf te vergelijken met anderen.
Uit het onderzoek van Heleen de Wit komen 5 overkoepelende dingen naar voren waar jonge mensen tegenaan lopen:
- Te veel keuzes hebben en alles willen
- Twijfel en ontevredenheid
- Sociale vergelijking
- Drang tot zelfverwezenlijking
- Tijdsdruk en sociale druk
Het is niet verbazend dat al deze tegenstrijdige verlangens en wensen een enorm energielek veroorzaken, dat gepaard gaat met veel fysieke en emotionele klachten. Het niet kunnen voldoen aan de torenhoge verwachtingen die jongeren zichzelf opleggen en die hun door de maatschappij worden opgelegd, leidt tot veel onzekerheid. In sommige gevallen zelfs tot (chronische) stress, angst of somberheidsklachten. Het liefst wil je natuurlijk dat jonge mensen dat met een coach bespreken voordat het dat punt bereikt.
De paradox van meer
Als jongvolwassenen wél naar een coach gaan, is dat voornamelijk met loopbaanvragen. Dat ziet Heleen de Wit ook duidelijk terug in haar onderzoek. Jonge mensen willen best naar een coach, maar alleen als dat ze een voorsprong geeft in hun carrière, als ze er met oog op prestaties beter van worden. Coaching wordt dan weer een onderdeel van de lijst van dingen die ze willen afvinken. De paradox is: hoe meer jonge mensen bereiken, des te meer gaat het idee overheersen dat het leven gebrekkig is.
5 redenen waarom een coach daarbij kan helpen
1. Bewustwording
Hoewel de meeste jonge mensen weten dat ze niet de enige zijn, kan het voor jongvolwassenen soms voelen alsof zij als enige dé mislukking zijn. Net als dat jongvolwassenen weten dat sociale media een onrealistisch beeld scheppen van de perfect ogende levens van anderen, worden ze toch onzeker van die constante vergelijking met anderen. Een coach onderzoekt samen met de coachee wat hen drijft, hoe ze situaties ervaren, wat hun aandeel daarin is, en dat van anderen. Een coach houdt zijn of haar coachees een spiegel voor.
2. Jezelf de juiste vragen stellen
Jongeren willen het allemaal en ze willen het allemaal nu. Dat is in elk geval wat ze uitdragen, ook naar elkaar. Soms zit de kracht in je losmaken van je eigen en andermans verwachtingen in jezelf de juiste vragen stellen. Al dat doordenderen maakt het moeilijk echt even stil te staan bij of je dat allemaal wel wilt, en vooral of je allemaal nú wilt. En nog belangrijker: of je het allemaal nodig hebt.
3. Vaardigheden opdoen en actiestappen zetten
Als je eenmaal weet wat je drijft, kun je keuzes gaan maken. Iets waar veel jonge mensen behoefte aan hebben. In coaching doe je vaardigheden op die helpen bij het doorhakken van knopen, bij het relativeren, bij grenzen durven stellen en naleven. In regel hebben mensen drie keuzes: de situatie veranderen, accepteren of een ander pad inslaan. Echte verandering treedt pas op wanneer je een andere keuze maakt dan je eerder zou hebben gedaan en je gedrag verandert. Het is goed je te realiseren dat dat met kleine stapjes gaat en mogelijk weerstand of angst oproept.
4. Mildheid, regie en plezier
Het moge duidelijk zijn: een metershoge lat leggen voor hoe perfect je wilt zijn, helpt je niet verder. In gesprek met een coach leer je op een milde manier naar jezelf te kijken. Veranderen gaat nog steeds niet vanzelf, maar wordt daardoor wel leuker. Je krijgt nieuwe energie om naar de toekomst te kijken en leert jezelf beter te begrijpen. Let wel: een coachtraject is geen snelkookcursus waarin je alsnog de ‘beste versie van jezelf’ kunt creëren.
5. Je bent jong! Veranderen is makkelijker
Last but not least zijn patronen minder ingesleten wanneer je jonger bent. Dat is niet zo gek. Het is logischer dat 30 jaar lang op dezelfde manier iets aanpakken een stuk lastiger te veranderen is dan een gedragspatroon aanpakken dat je pas sinds een jaar of vijf hebt. Het is dan ook verstandiger om niet door te blijven denderen. Jonge mensen denken vaak: ‘Ik zit het wel uit, het waait wel over.’ Helaas betekent dat toch van een koude kermis thuiskomen. Hoewel we oude patronen niet kunnen wissen, kun je die met nieuwe patronen als het ware overschrijven.
Dezelfde leeftijd is geen vereiste
Heleen de Wit krijgt in haar coachpraktijk veel jonge mensen. Van haar coachees hoort ze geregeld terug dat ze denken zich eerder begrepen te voelen door haar, aangezien ze dicht bij de doelgroep staat: ze is zelf ook jong. Zelf is ze van mening dat leeftijd in coaching wordt overschat. Net als het belang dat coach en coachee vergelijkbare ervaringen moeten hebben.
Een goede coach…
Heleen stelt dat het met name van belang is dat de coach zich kan verdiepen in de leefwereld van de coachee. Alleen dan kun je empathisch, accepterend en zonder oordeel naast de coachee staan Iets wat jonge mensen meer dan ooit nodig hebben. Daarnaast heeft een goede coach een niet-veroordelende en empathische houding, is onderzoekend en probeert te achterhalen wat iemands blokkades zijn. Wat maakt dat iemand vastloopt en een helpende hand nodig heeft. Én een goede coach helpt zijn coachees inzien dat ze niet volledig als persoon hoeven te veranderen om daar te komen waar ze willen zijn.
Zelf ervaren?
Wil je afrekenen met dat knagende gevoel aan je zelfvertrouwen? En inzicht krijgen in je waarden en vanuit daar stappen zetten die echt bij je passen? Coaching kan je verder helpen. Onze matchingtool helpt je de coachmatch voor jou te vinden door je direct zes mogelijke coaches te laten zien. Je kunt vervolgens eenvoudig een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen.