Ik vind mijn werk niet meer leuk

 
Ik vind mijn werk niet meer leuk
6 juli 2022 -  8 minuten leestijd
Van tijd tot tijd hebben we allemaal twijfels over ons werk en zullen we ons aan bepaalde dingen storen. Het kan zijn dat je al even de uitdaging mist, er taken bij zijn gekomen waar je het niet warm van krijgt of collega's hebt die voortdurend wisselen. En hoewel de Sunday evening blues niemand vreemd is, start je de week een stuk prettiger als je nog plezier hebt in je werk.

In dit artikel vind je handvatten die jou kunnen helpen om met een frisse blik naar je werkende leven te kijken of je het zetje geven om iets te veranderen.

Veranderende omstandigheden

Je werk niet langer leuk vinden hoeft niet altijd te maken te hebben met veranderende omstandigheden. Tegelijkertijd ben je waarschijnlijk niet vanaf het begin al tevreden. Het kan helpend zijn om erbij stil te staan waarom dat niet langer het geval is.

Denk bijvoorbeeld aan een takenpakket dat veranderd is, of dat het bedrijf is overgenomen en je niet door één deur kunt met je nieuwe werkgever. Of je hebt al even geen leuke collega’s meer met wie je een goede klik hebt, waardoor je je werk verschrikkelijk bent gaan vinden.

maar het kan net zo goed zijn dat er op je werk niets is veranderd, maar dat er verschuivingen zijn geweest in je privéleven die van invloed zijn op de mate waarin je nog voldoening haalt uit je werk.

Probeer grip te krijgen op wat het precies is dat ertoe heeft geleid dat je je werk niet meer leuk vindt.

Bore-out

We kennen allemaal het begrip burn-out. Een burn-out heeft er zeker mee te maken dat je minder plezier hebt in je werk en maakt het uiteindelijk zelfs onmogelijk je werk nog uit te voeren.

Het tegenovergestelde van een burn-out is een bore-out, een minder bekende term, maar evengoed problematisch. Als je helemaal niet meer uitgedaagd wordt door je werk, kun je een bore-out krijgen. Als gevolg daarvan zul je je net als bij een burn-out ongelukkig voelen en stress ervaren, ook binnen andere levensgebieden.

Meer weten over een bore-out? Hier lees je er alles over.

Jobhoppen

Vroeger bleven mensen vaak hun hele leven bij één werkgever plakken. Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker om, nadat je een paar jaar op één plek hebt gewerkt, een nieuwe uitdaging te zoeken. Sommige mensen wisselen zelfs voortdurend van baan.

Hoewel dit jobhoppen er in eerste instantie voor zorgt dat je altijd een baan hebt waarin je je uitgedaagd voelt, doe je er vaak beter aan om te leren hoe je kunt investeren in een baan zonder bij de eerste gaap meteen alle vacaturesites af te scrollen. Maar hoe doe je dat?

Je krachten en talenten benutten

Het kan zijn dat je allerlei talenten en krachten hebt die je in je huidige werk onvoldoende benut. Daardoor gaat er veel potentie en werkplezier verloren. Doen waar je goed in bent is een stuk leuker dan het idee hebben te moeten bikkelen voor iets wat je maar niet in de vingers krijgt.

Maar hoe weet je waar je talenten en krachten liggen? Stel jezelf eens de vraag wat je nu echt leuk vindt om te doen – niet omdat je meteen wilt zoeken naar een nieuwe baan, maar vanuit het idee om het te integreren in je huidige baan. Misschien houd je wel enorm van schrijven en kun je voor je werk gaan bloggen? Of heb je het altijd al leuk gevonden om te programmeren en kun je de programmeurs af en toe ondersteunen?

Wees je bewust van wat jij mist en mogelijk kunt toevoegen in je huidige werk om zo je werktevredenheid te vergroten.

Eerste stap

Het kan zijn dat je nog niet helder voor ogen hebt waarom je je werk niet meer leuk vindt. Om te achterhalen wat je wel wilt, kan het goed zijn om eerst in kaart te brengen wat er op dit moment niet werkt.

Laat je gedachten de vrije loop en schrijf op wat je in jouw werk het meest tegenstaat en wat je het meest mist. Sla vervolgens de brug naar wat je dan wél graag zou willen en hoe jij jouw krachten en talenten zou kunnen inzetten.

Hoe vind ik het plezier terug in mijn werk?

Mogelijk heb je al wat ideeën over hoe je je werkplezier een boost kunt geven. Het kan toch lastig blijken om echt te weten hoe je concreet aan de slag kunt. Je baan aanpassen aan jouw behoeften en wensen wordt ook wel job crafting genoemd, en daar vertellen we je graag meer over.

Wat is job crafting?

Een goed uitgangspunt van job crafting is je realiseren dat de ideale baan niet bestaat. Dat wil zeggen dat wat iemand uit zijn of haar werk wil halen, voor iedereen verschillend is. Het begint dan ook bij het erkennen van jouw vaardigheden en hoe je die het best kunt inzetten op je werk.

Job crafting kun je zien als de kunst van het zo inrichten van jouw baan dat die zo goed mogelijk bij je past.

Wat kan er anders?

Concreet wordt job crafting gedefinieerd als ‘het afstemmen van je werk op jouw talenten, behoeften, draagkracht en tijden’.

Een goede eerste stap is om te kijken welke taken binnen je baan jou energie geven en welke je energie kosten. Dat kan aan specifieke taken liggen, maar het is ook mogelijk dat je erachter komt dat de organisatiecultuur niet aansluit bij jouw wensen. Of dat het werken aan één project je niet voldoende uitdaagt.

Eén ding is zeker, achterover leunen brengt je niets. Job crafting betekent actief op zoek gaan naar de veranderingen die voor jou nodig zijn om weer zin te hebben in je baan.

Het gesprek aangaan

Het is in veel gevallen niet mogelijk je hele takenpakket om te gooien en je werk anders in te richten zonder dat te bespreken met je leidinggevende. We begrijpen dat het aangaan van dit gesprek spannend is. Veel mensen zijn huiverig om hun takenpakket, wensen en verwachtingen bespreekbaar te maken.

Een gesprek beginnen kan tegenzin oproepen. Tegelijkertijd is het goed je te realiseren dat wanneer je ergens weinig voldoening uithaalt, dat zich niet alleen in jouw hoofd afspeelt. Waarschijnlijk heb je al signalen afgegeven dat het tijd wordt voor een aanpassing.

Je werkgever is er ook bij gebaat dat jij met motivatie je werk uitvoert. Een werkgever ziet het liefst werknemers die goed in hun vel zitten, presteren en niet van de ene op de andere dag met een ontslagbrief in de hand zijn of haar kantoor binnenstappen.

Een paar praktische tips voor job crafting

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen, delen we een paar praktische tips met je.

  1. Steek geen energie in dingen waar je geen invloed op hebt
  2. Sta stil bij de taken die je al hebt afgerond en vink af
  3. Vergelijk jezelf niet te veel met anderen
  4. Blijf leren en probeer nieuwe dingen uit
  5. Doe verschillende soorten taken op één dag (zo stimuleer je verschillende hersengebieden)
  6. Vraag om feedback
  7. Ga eens aan een andere tafel zitten in de kantine en praat met andere mensen
  8. Ga niet tegenover een klok zitten en blijf het liefst zoveel mogelijk weg bij de klok
  9. Zorg dat je genoeg slaap krijgt
  10. Stel voor elke dag een specifiek doel
  11. Zoek een inspirerende hobby om jezelf uit te dagen in je vrije tijd
  12. Durf uit je comfortzone te stappen

Meer tips?

In het e-book ‘Blij met je baan’ vind je meer tips, inzichten en vragen die jou verder kunnen helpen om weer plezier terug te vinden in je werk.

Een andere baan

Het is natuurlijk mogelijk dat, zelfs nadat je je baan eens goed onderhanden hebt genomen, de verandering er niet toe heeft geleid dat je meer voldoening haalt uit je werk. Het kan dan nodig zijn toch op zoek te gaan naar ander werk dat beter bij je past.

Wat een coach voor je kan betekenen

Ben je erachter wat je graag anders zou willen in je werk, maar weet je niet hoe je hier het best concreet mee aan de slag kunt? Is het tijd voor ander werk maar weet je niet goed in welke richting je moet zoeken? Heb je al een concreet stappenplan liggen, maar durf je het gesprek met je huidige werkgever niet te beginnen? Een coach kan je helpen de verandering echt in gang te zetten, door niet alleen naar jou te luisteren en je helpende vragen te stellen, maar ook met het opstellen van een concreet plan.

Bij Coachfinder vind je enkel betrouwbare coaches die graag met je meedenken. Een kennismakingsgesprek plan je gemakkelijk en vrijblijvend in. Daarnaast vind je met de matchingtool op onze website aan de hand van zes vragen de coach die bij je past.

In veel gevallen zijn er mogelijkheden om coaching vergoed te krijgen door je werkgever. Meer weten? Lees hier onze 7 tips om coaching vergoed te krijgen.