Wanneer kun je beter naar een therapeut?

 
Wanneer kun je beter naar een therapeut?
10 oktober 2019 -  2 minuten leestijd
Soms pakt een coachingstraject niet goed uit. Bij een recent onderzoek aan de universiteit van Oxford onder 111 coachees, gaf 26 procent aan dat er psychologische problemen bleken te spelen waar de coach niets mee kon.

Wie kampt met persoonlijkheidsproblematiek of dieperliggende kwesties zoals depressie, verslaving, gecompliceerde rouw, eetproblemen, neuroses of extreme vermoeidheid, kan beter naar een psychotherapeut gaan. Dit stelt professor Meg Jordan van het California Institute of Integral Studies. Jordan inventariseerde de verschillen tussen therapie en coaching in een overzichtsstudie. ‘Een therapeut brengt – zo grondig als nodig is – in kaart hoe iemands gedachten, gevoelens, gedrag, gezondheid en eerdere ervaringen met elkaar samenhangen. Soms is dat inzicht nodig om problemen op te lossen en verder te komen.

Redenen om naar een coach te gaan in plaats van een psycholoog of psychotherapeut

  • Ik kreeg het vergoed door mijn werkgever (36%).
  • Deze coach sloot meteen aan bij mijn zoekvraag (26%).
  • Ik vind mijn problemen niet zo ‘zwaar’ dat ik er een psycholoog of therapeut bij nodig heb (22%).

Doorverwijzing naar een therapeut

‘Coaching duurt vaak korter en is oppervlakkiger dan therapie. Het leent zich daardoor minder goed voor hulpvragen met dieperliggende oorzaken of trauma’s. Al is er een flink grijs gebied. Bij bijvoorbeeld een burn-out kan het uitsluitend om een scheve werk-privébalans gaan. Er kunnen ook allerlei psychische problemen spelen – en ook daarin zijn weer verschillende gradaties. Een belangrijk signaal dat een coach onvoldoende hulp kan bieden, is als er geen vooruitgang wordt geboekt tijdens de sessies, stelt Yvonne Burger. ‘Een goede coach signaleert dat en verwijst je dan door naar iemand die wel kan helpen.’

therapeut