5 vragen over de Big Five: ontdek hoe jij het best functioneert

 
5 vragen over de Big Five: ontdek hoe jij het best functioneert
8 oktober 2021 -  3 minuten leestijd
Kun jij goed tegen stress of gedij je beter bij een rustige omgeving? Hou je van structuur of floreer je in chaos? De Big Five brengt jouw persoonlijkheid in kaart en toont wat je sterke en minder sterke kanten zijn. Handig voor je verdere ontwikkeling, en voor werkgevers bij het beoordelen of jij goed bij je functie, team en organisatie past.

1. Wat is de Big Five?

De Big Five werd in 1981 bedacht door de Amerikaanse psycholoog Lewis Goldberg. Het is een vragenlijst die jouw persoonlijkheid in kaart brengt aan de hand van vijf bepalende karaktertrekken. De theorie erachter stelt dat alle persoonlijkheidstrekken terug te brengen zijn tot vijf dimensies:

  1. Neuroticisme versus emotionele stabiliteit: ben je snel uit het lood of juist onverstoorbaar?
  2. Extraversie versus introversie: laad jij op door contact met anderen of kost het je juist energie?
  3. Openheid versus geslotenheid: sta je open voor nieuwe dingen of ben je conservatiever?
  4. Zorgvuldigheid versus laksheid: werk je gestructureerd of vooral chaotisch?
  5. Vriendelijkheid versus competitiviteit: heb je vooral oog voor anderen of meer voor jezelf?

Er zijn geen negatieve scores, de extremen kennen zowel lastige als plezierige kanten.

2. Voor wie is het geschikt?

De Big Five is een handige tool voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in zijn sterke en minder sterke kanten. Wil je weten waar jouw uitdagingen liggen, waar je kracht zit, en welke opleiding en baan daar goed bij aansluiten, dan helpt de Big Five je een eind op weg. Extraverte mensen houden bijvoorbeeld meer van veel collega’s om zich heen dan introverte persoonlijkheden. Die floreren meestal beter in teams waarin ze autonoom zijn. En mensen die hoog scoren op neuroticisme zijn vaak wat minder stressbestendig dan mensen die emotioneel stabieler zijn.

3. Wanneer is de Big Five geschikt?

De Big Five wordt regelmatig gebruikt als test of in een volledig assessment bij personeelsselectie en beroeps- en studiekeuze. Daarnaast zetten beroeps- en studiekeuzeadviseurs of loopbaancoaches de lijst graag in om te bepalen welk type werk en organisatie of welke opleidingen geschikt voor jou zijn. Ook bij het aanpakken van conflicten op de werkvloer en in het kader van coaching en training kan de Big Five inzicht geven in wie het best op welke plek kan worden neergezet voor een zo effectief mogelijk resultaat.

4. Wat levert het op?

De Big Five laat zien hoe je denkt, voelt, hoe je de wereld ziet en hoe je in relatie tot anderen het best tot je recht komt. Uit onderzoek blijkt daarbij dat wanneer mensen hoog scoren op met name zorgvuldigheid en extraversie, de kans dat zij goed zullen presteren toeneemt. Dat betekent niet dat wie lager op die dimensies scoort een minder aantrekkelijke werknemer is. Niet voor elke baan zijn deze trekken even belangrijk. En een team functioneert vaak optimaal als er zowel leiders als volgers zijn, en zowel mensen die nieuwsgierig en ondernemend zijn als wat conservatiever.

5. Hoe verder na de Big Five?

Met de kennis uit de Big Five kun je veel gerichter bekijken waar mogelijke geschikte banen en/of opleidingen voor jou liggen en in welke richting je bepaalde carrièrestappen het beste kunt zetten. Of, gezien vanuit de werkgever: of een sollicitant goed past bij de baan en de onderneming en hoe je bepaalde conflicten binnen een team het best kunt aanpakken: welke rol daarbij het best past bij welke werknemer.

Disclaimer: Jarenlang en wereldwijd psychologisch onderzoek naar de Big Five heeft veelvuldig aangetoond dat je iemands persoonlijkheid er goed mee kunt beschrijven en dat bepaalde trekken een voorspellende waarde hebben voor hoe iemand functioneert. Het is dan ook een internationaal gezaghebbende vragenlijst.

big five
coachingsinstrument