5 vragen over de vitaliteitspiramide

 
5 vragen over de vitaliteitspiramide
11 april 2022 -  5 minuten leestijd
Iedereen zit graag lekker in zijn vel, en een belangrijk onderdeel daarvan is je vitaal voelen. De vitaliteitspiramide vertelt je wat de beste manieren zijn om je vitaliteit een welverdiend zetje te geven, zodat je weer met energie aan je dag begint.

Wat is de vitaliteitspiramide?

De vitaliteitspiramide is ontwikkeld door coach en psycholoog Albert Sonnevelt. Hij bestaat uit zes bouwstenen die bijdragen aan een gezonde leefstijl en een vitaal leven:

  • Optimale voeding
  • Genoeg bewegen
  • Regelmatige herstelmomenten
  • Positief denken
  • Ondersteunende relaties
  • Zinvol leven

Zinvol leven is de basis van de piramide. Dat is dan ook de belangrijkste voorwaarde voor vitaliteit. Optimale voeding is het topje van de piramide. Elke bouwsteen is bedoeld om jouw vitaliteit een boost te geven.

Hoe werkt de vitaliteitspiramide?

De vitaliteitspiramide kun je zien als een instrument om jou op weg te helpen. Bij vitaliteit denken de meeste mensen vooral aan lichamelijke gezondheid. Maar met gezonde voeding en veel bewegen ben je er nog niet. Vitaliteit houdt ook in dat je je mentaal fit voelt. Elke laag van de piramide draagt daaraan bij. Maar energieker en vitaler door het leven gaan is niet binnen een dag geregeld. De piramide laat het stapsgewijze proces zien dat nodig is om je lichamelijk en geestelijk optimaal te voelen.

Vitaliteitspiramide

Welke inzichten geeft de vitaliteitspiramide?

Zinvol leven

Aangezien niets stevig staat zonder goede fundering, begint je vitaler voelen bij erachter komen wat het leven voor jou zin geeft. Zinvol leven gaat niet alleen over wat je belangrijk vindt, maar ook over wat je gelukkig maakt, waar je energie en voldoening uithaalt. Als je dat nog niet weet, is dat helemaal geen ramp. Ga op onderzoek uit en vind de bezigheid die voor jou de onderste bouwsteen zijn stevigheid teruggeeft.

Ondersteunende relaties

Geen enkel mens is een eiland, en de volgende belangrijke bouwsteen is dan ook je sociale netwerk. Als je eenzaam bent, helpt dat je niet een energiek en gelukkig leven te leiden; we hebben allemaal weleens een troostende schouder en een luisterend oor nodig. Als je hoofd vol zit, kan het delen van belangrijke zaken én dagelijkse gebeurtenissen je de kracht geven om verder te gaan in slechte tijden. Besteed tijd aan de mensen die belangrijk voor je zijn, want de energie die je daarin stopt, krijg je gegarandeerd terug.

Positieve gedachten

Negatieve gedachten vormen een flink energielek. Piekeren leidt meestal tot niets en heeft de neiging zich uit te spreiden als een olievlek. Je vitaler voelen terwijl de negatieve gedachten je om de oren vliegen, is onbegonnen werk. Als je goed in je vel zit, lukt positief denken vaak ook een stuk beter. Omgekeerd geldt hetzelfde: een positieve kijk helpt je je energie een stuk makkelijker vast te houden.

Ontspanning

Wie niet voldoende tijd neemt om uit te rusten, zal geen topprestaties leveren. En hoewel we zeker niet elke dag het onderste uit de kan hoeven te halen, is rust een belangrijke voorwaarde voor een vitaal bestaan. Probeer het punt van volledig opgebrand raken voor te zijn door het inplannen van regelmatige herstelmomenten, zodat je voldoende ontspant.

Lichamelijke activiteit

Naast rust is ook voldoende beweging belangrijk om je goed te voelen. Bewegen draagt niet alleen bij aan het behouden van gezonde botten en spieren, maar helpt ook bij het in toom houden van stresshormonen als cortisol. Daarvoor hoef je echt geen marathons te rennen. Wie elke dag matig intensief beweegt, produceert al feelgood hormonen zoals endorfinen. Probeer dan ook genoeg lichamelijke activiteiten in te plannen.

Gezond eten

Goed voor jezelf zorgen betekent natuurlijk ook gezond eten. Gezond eten kan alleen met voeding waarbij je alle bouwstoffen binnenkrijgt die nodig zijn om te functioneren. Door goede koolhydraten, benodigde vitamines, mineralen en essentiële vetten binnen te krijgen, geef jij je lichaam én geest de meest optimale voeding.

Wanneer is de piramide iets voor jou?

Voel je je vaak vermoeid? Zit je niet lekker in je vel en heb je geen idee waar je moet beginnen om dat energielek te dichten? Dan kan de vitaliteitspiramide je op weg helpen. De piramide van vitaliteit is geschikt voor iedereen die zich graag weer vitaler voelt. Niet iedereen hoeft alle bouwstenen meer aandacht geven: misschien is bij jou bijvoorbeeld de basis op orde, maar zijn de bovenste bouwstenen een beetje vergeten.

Het kan ook dat je keihard hebt gewerkt om zo gezond mogelijk te eten en bewegen en alle benodigde bouwstoffen binnenkrijgt, maar dat je al een tijd de zin van het leven mist. De vitaliteitspiramide laat zien waar jij mee moet beginnen als je het vitaliteitsspoor even bijster bent.

Hoe gebruikt een coach de vitaliteitspiramide?

Een vitaliteitscoach werkt met alle zes de bouwstenen van de piramide. Vaak schuilt er achter een probleem met een ongezonde leefstijl ook een emotioneel of sociaal probleem. Want waarom eet iemand zo veel? Of waarom wil iemand zich helemaal in zijn baan verliezen?

Pak je het achterliggende probleem niet aan, dan kun je je leefstijl eigenlijk ook niet aanpassen. Tegelijkertijd kun je een gezonde leefstijl veel beter volhouden als je ook mentaal alles op orde hebt. Een coach gebruikt de piramide om samen met jou alle lagen weer op orde te krijgen.

Meteen aan de slag!

Ben jij geïnspireerd geraakt en is het hoog tijd voor herstel van jouw energievoorraad? Een coach kan je met behulp van de zes lagen van de piramide helpen opnieuw balans aan te brengen in je leven.

Plan een gratis en vrijblijvend een inspirerend gesprek in met een van de betrouwbare en kwalitatieve vitaliteitscoaches die jou graag verder helpen. Vind zelf binnen twee minuten een passende vitaliteitscoach op Coachfinder via onze matchingtool.

vitaliteitspiramide
coachingsinstrument