Bedenk maar eens dat een dag 24 uur duurt en dat veel mensen 8 uur werken. Dit betekent dat elke dag zo’n 33% aan werken wordt besteed, exclusief eventuele reistijd en overuren. Ben je op dit moment echter niet gelukkig met je werk? En ervaar je daardoor een ongelukkig gevoel of mogelijk zelfs stress? Dan ligt een bore out op de loer.
Zijn een burn out en bore out met elkaar te vergelijken? Ja, zonder enige twijfel. In beide gevallen is de oorzaak namelijk stress. Hoe deze stress precies ontstaat, is per ziektebeeld verschillend.
Wat is een bore out?
Als we de term bore out letterlijk moeten vertalen, komen we op de volgende definitie uit: het ziek worden door verveling op het werk.
Je verveelt je voor een langere tijd op je werk, waardoor je een bepaalde mate van stress ervaart. Een bore out kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het uitvoeren van veel routinematige werkzaamheden of werkzaamheden die onder jouw niveau liggen.
Je bent je werk wel aan het uitvoeren, maar dit zorgt niet voor een voldaan gevoel. Je voelt je niet nuttig op de werkvloer. Mogelijk heb je inmiddels zelfs nergens zin in.
Wat is de invloed van een bore out op de menselijke gezondheid?
Over het onderwerp bore out weet de Finse onderzoeker Lotta Harju alles. Zij deed onderzoek naar bore out in 87 Finse werkomgevingen. Bij dit onderzoek keek zij niet alleen naar de oorzaken, maar ook naar de gevolgen.
Volgens Lotta Harju heeft een bore out een enorme invloed op de menselijke gezondheid. Zij bestempelt een bore out dan ook als een ‘weinig plezierige en weinig stimulerende werkbeleving’.
De gevolgen die Harju onder andere heeft gevonden zijn: een grotere waarschijnlijkheid dat medewerkers een andere baan kiezen en nadenken over een vervroegd pensioen, stressklachten en een slechte mentale en fysieke gezondheid.
Een bore out is dus niet hetzelfde als een burn out:
- Burn out: bij een burn out hebben we het over uitputting door extreme overbelasting
- Bore out: bij een bore out hebben we het over lusteloosheid door extreme onderbelasting
Nutteloos gevoel
Hans de Witte, arbeidspsycholoog aan de KU Leuven, legt het verband tussen een bore out en de analogie met werkloosheid. Volgens hem hebben veel werklozen last van een bore out, aangezien zij ‘niets’ te doen hebben en geen voldoening uit werk kunnen halen. Ze voelen zich nutteloos en zijn apathisch, terwijl andere mensen druk bezig zijn met hard werken.
Nu hebben mensen met bore out symptomen wel een baan, alleen hebben ze er eentje waar ze geen voldoening uithalen. Een typisch voorbeeld volgens de Witte is de soldaat die de wacht houdt. Hij wordt onderbelast, er wordt in onvoldoende mate gebruik gemaakt van zijn kwaliteiten en vaardigheden.
Uit het onderzoek van de Witte blijkt dat een bore out het vaakst voorkomt bij jongeren. Zij hebben een hoge verwachting van hun eerste baan, deze baan blijkt dan toch vaak tegen te vallen. Er blijken geen verschillen te zitten tussen geslacht en opleidingsniveau.
Feit is dat het serieus genomen moet worden. In sommige werkomgevingen wordt hier te simpel mee omgegaan, terwijl de patiënt duidelijke klachten ervaart.
Wat zijn de bore out klachten?
Bij bore out maken we onderscheid tussen mentale- en lichamelijke klachten. Van welke klachten je het meeste last hebt, is van persoon tot persoon verschillend.
Onder de lichamelijke klachten vallen onder meer vermoeidheid en hoofdpijn. Je komt moeilijk uit je bed, je valt moeilijk in slaap of je slaapt gewoonweg niet al te lekker. Eigenlijk heb je de gehele dag door het gevoel dat je erg moe bent. In combinatie met de soms erg vervelende hoofdpijn is dit alles behalve een prettig gevoel.
Verder is het goed mogelijk dat je met verschillende mentale klachten te maken krijgt. Hieronder vallen onder meer lusteloosheid, slaapproblemen en depressieve gevoelens. Zoals je wellicht al opmerkt, komen deze klachten overeen met de klachten die bij een burn out horen.
De hierboven beschreven klachten, zijn niet de enige mogelijke klachten. Ieder individu reageert er anders op waardoor het ook mogelijk is dat ieder individu andere klachten ervaart.
De klachten van een bore out kunnen ook op je gevoel van geluk betrekking hebben. Als je een bore out hebt, haal je geen voldoening uit je werk. Dit kan het gevolg zijn van veel routinematig werk of een gebrek aan uitdagende werkzaamheden. Aangezien werk een belangrijk onderdeel van je leven uitmaakt, kan dit voor een gevoel van ontevredenheid zorgen.
Dit kan uiteindelijk aan jezelf en aan je zelfvertrouwen gaan knagen, met een laag zelfbeeld tot gevolg. Je hebt geen voldaan gevoel, je voelt je nutteloos, je vraagt je af wat je wel nog kunt, je vraagt je af wat je allemaal niet kunt en je bent veel aan het piekeren. Dit zijn enkele voorbeelden van mentale klachten die bij een bore out (kunnen) behoren.
Wat is het verschil tussen een bore out en een burn out?
Eerder in dit artikel hebben we al in het kort benoemd wat de verschillen tussen een bore out en een burn out zijn. Daaruit blijkt vooral dat er een tegenstelling op het gebied van belasting zit. Bij een bore out is er sprake van onderbelasting, terwijl er bij een burn out juist sprake van overbelasting is.
De klachten van een bore out lijken erg op de klachten van een burn out, hierin zijn de twee dan ook goed vergelijkbaar. De situatie waarin deze klachten tot stand komen, is het grote verschil.
Men doet af en toe lacherig over een bore out, maar dat is absoluut onterecht. Als je hier last van hebt, is dit van significante invloed op de kwaliteit van je leven. De kans bestaat zelfs dat je hierdoor in een (diepe) depressie raakt. We moeten het niet onderschatten en net zo serieus gaan nemen als zijn ’tegenhanger’.
Hoe herken je een bore out bij jezelf?
Ben je op dit moment niet tevreden met je baan? Ervaar je een gevoel van verveling op je werk? Of heb je het idee dat je elke dag weer met nutteloos werk bezig bent?
In dat geval doe je er verstandig aan om jezelf de nodige vragen te stellen:
- Krijg je energie van je huidige werk?
- Denk je met een gevoel in de avond terug aan je werkdag?
- Voel je dat je inbreng hebt in je huidige baan?
- Ervaar je werkgeluk?
- Heb je voldoende uitdaging in je werk?
- Heb je een team dat hetzelfde doel nastreeft?
- Wordt er voldoende aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling?
- Praat je op verjaardagen en feestjes graag over je werk?
Kan je op niet al deze vragen ‘ja’ beantwoorden? Of geef je zelfs op alle vragen ‘nee’ als antwoord? Dan is dat een duidelijk teken. Een duidelijk teken dat je last van een bore out hebt of kunt krijgen.
Neem een bore out in ieder geval serieus. Om uit dit toch wel diepe dal te kunnen kruipen, zou alles vanuit jezelf moeten komen. Je kunt ook een coach inschakelen die je met dit proces helpt.
Hoe reken je ermee af?
Er is niet één behandeling die bestempelt wordt als bore out behandeling. Weet je 100% zeker dat je een bore out hebt? Dan moet je ten eerste goed naar de oorzaken kijken. Zijn de oorzaken volledig in je baan terug te vinden? Of is de oorzaak wellicht een combinatie van redenen?
Ondertussen is het ook zaak dat je gaat erkennen dat je een bore out hebt. Pas nadat je dit erkend hebt, kan je hier iets aan gaan doen. In principe werkt dit hetzelfde als bij een burn out.
Verder is het zaak dat je jezelf in de spiegel aan durft te kijken. Je moet tegen jezelf uit kunnen spreken dat je een bore out hebt, zonder dat je hier een gevoel van schaamte bij ervaart. Als je dat voor elkaar krijgt, heb je de aanwezigheid van de bore out geaccepteerd. Dat stelt je vervolgens in staat om hier gericht iets aan te doen.
Op zoek naar een oplossing
Heb je deze eerste stappen doorlopen? Dan kan je gericht aan de slag met het vinden van een oplossing. De volgende stappen kunnen je hier mogelijk bij helpen:
- Ontdek waar je gelukkig van wordt. In ons gratis e-book Blij met je Baan vind je allerlei tips en oefeningen om gelukkig en blij te worden met je baan.
- Ben kritisch naar jezelf. Het is nooit verkeerd om kritisch tegen jezelf te zijn. Doe dit wel op een positieve manier; ga bijvoorbeeld na of je op dit moment wel al je talenten inzet. Mocht dat niet het geval zijn, ervaar je ook een gevoel van onmacht en nutteloosheid.
- Ga een gesprek aan je met je leidinggevende. Zorg dat je eerlijk bent over de bore out die je hebt. Je moet eerlijk zijn tegen jezelf, maar ook tegen je leidinggevende.
- Grijp kansen voor persoonlijke ontwikkeling aan. Krijg je een kans met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling aangereikt? Grijp deze met beide handen aan! Of het nu in de vorm van extra taken of een volledige opleiding is.
Wat als je er zelf niet uit komt?
Lukt het met bovenstaande stappen niet om uit de bore out te komen? Kijk dan eens naar het inschakelen van een professionele loopbaancoach. Een coach kan je begeleiden naar de juiste beslissing. Deze beslissingen kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Je gaat op zoek naar een nieuwe baan
- Je gaat voor jezelf beginnen
- Je maakt een carrière-switch en gaat op zoek naar een uitdagende baan
- Je start met een beroepentest om te zien of het beroep waar je in zit nog wel bij je past
- Doe een persoonlijkheidstest
- Doe de Big Five test
- Laat los wat je niet kan veranderen
Zo kun je stappen zetten richting een functie waarin je je wel nuttig voelt en waarin je wel uitdaging hebt.
Hulp nodig?
Kun je hulp gebruiken bij het doorlopen van deze stappen? Op Coachfinder vind je meer dan 800 gekwalificeerde, betrouwbare coaches die je hier graag bij helpen. Vul in slechts twee minuten de vragenlijst in en ontdek welke zes coaches het beste bij je passen.