Als je denkt dat je er baat bij zou kunnen hebben, kun je maar het beste je ogen sluiten en springen. En dat is best spannend. Maar gelukkig spring je niet helemaal in het diepe, want met deze vijf checks kun je nagaan of coaching nu ook echt zinvol voor je is.
1. Je hebt een uitdaging
Het klinkt als een open deur, maar dat is het in de praktijk helemaal niet: je bent pas klaar voor coaching als je er de noodzaak toe voelt. Als je bijvoorbeeld naar een coach gaat omdat je partner of baas vinden dat je een probleem hebt, maar zelf zie je dat niet zo, dan is de tijd niet rijp. En ook als je verwacht dat de coach alles oplost terwijl je achterover leunt, kom je van een koude kermis thuis. Want om een traject te laten slagen, moet je zelf een probleem ervaren (of in coachjargon: een uitdaging). En je moet daar zo graag voorbij willen groeien, dat je bereid bent om er moeite, tijd en geld in te steken.
2. Je kunt (niet) aangeven wat er mis is
Idealiter kun je de coach meteen haarfijn uitleggen wat de reden is van je komst. Maar de werkelijkheid is weerbarstiger. Het blijkt voor coachees vaak moeilijk om helder te vertellen waar hun uitdaging ligt. Soms kom je gewoon niet verder dan: ‘Het gaat niet lekker’ of ‘Iets zit me dwars’. En dus boek je geen kennismakingsgesprek bij een coach. Want tja, wat kan die nou met zo’n vage hulpvraag? Nou, veel meer dan je denkt. Een coach kan als geen ander doorvragen tot duidelijk is waar het spaak loopt. Dus maak die afspraak gerust.
3. Je durft je open te stellen
Elke coach kent ze: coachees die zodra ze in de spreekkamer zitten geen probleem meer hebben. Hun hele leven is ineens geweldig en het lijkt of ze alleen zijn gekomen om dat te melden. Natuurlijk schuurt er wel degelijk iets, anders zaten ze er niet. Maar nu moeten ze oog in oog met een wildvreemde ineens kun meest kwetsbare kant tonen en dat lukt niet altijd meteen.
Coaching werkt alleen als de coachee zich open durft te stellen. Gelukkig weet een goede coach snel een vertrouwensband te creëren, zodat dit steeds beter zal lukken.
4. Je bent klaar voor nieuwe inzichten
Vers verworven inzichten worden vaak uitbundig gedeeld met Jan en alleman: je moet het ook zus en zo gaan aanpakken en dan komt alles goed. Je collega heeft bijvoorbeeld geleerd om haar onzekerheid te overwinnen en mingelt erop los tijdens een netwerkborrel. Vervolgens bedelft ze je onder de goedbedoelde adviezen. Maar het krijgen van meer zelfinzicht kan een pijnlijk proces zijn. Waarschijnlijk moest die collega eerst in het reine komen met de oorzaak van haar onzekerheid: strenge ouders, pesterijen op school of een onbeantwoorde liefde. Dat is niet makkelijk of vrolijkmakend en kan een reden zijn om een coachtraject (onbewust) te saboteren. Maar ben je bereid om ook de minder leuke dingen onder ogen te zien, dan kan coaching je uiteindelijk echt verder brengen. Kijk maar naar die collega.
5. Je staat open voor verandering
Het doel van coaching is vrijwel altijd verandering. Het wordt beter dan het was, maar wel anders. Ben je daar klaar voor?
Checklist: vragen bij het kennismakingsgesprek
- Accreditaties, opleiding en ervaring van de coach
- Gebruikte methodieken
- Vaak behandelde hulpvragen (en hoe gaat de coach om met die van jou?)
- Doelgroep van deze coach (pas je daarin?)
- Te verwachten resultaat (strookt dat met je verwachtingen?)
- Duur, opbouw en intensiteit van het coachtraject
- Kosten van het coachtraject
- Eventueel referenties
Wil je meer weten over coaching? Lees dan ook:
- Maar wat heb je eigenlijk aan een coach? Lees het hier.
- Hoe vinden we nou een coach die bij ons past? Lees het hier.
- Hoe weet je of een coach betrouwbaar is? Lees het hier.
- Wanneer kun je beter naar een therapeut? Lees het hier.
- In korte tijd echt iets veranderen, kan dat eigenlijk wel? Lees het hier.
Ook aan de slag met een coach?
Wil je wel een coach, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Coachfinder helpt! Vul de korte vragenlijst in en krijg 3 suggesties voor coaches die het best bij je zoekvraag passen.