Wanneer ga je naar een re-integratiecoach?
Weer aan het werk gaan na een periode van ziekte wordt re-integreren genoemd en een re-integratiecoach kan hierbij op allerlei manieren hulp en ondersteuning bieden. Zo’n coachingstraject heeft een positieve invloed op zowel je werk als je herstel, bleek uit een TNO-onderzoek van Ronald Blonk, psycholoog en bijzonder hoogleraar aan de Tilburg University.
Voordelen van een re-integratiecoach
- Je krijgt steun in een lastig proces om weer aan het werk te gaan.
- Wet- en regelgeving hoef je niet zelf uit te zoeken.
- Je krijgt hulp om nieuwe, verrassende mogelijkheden te verkennen.
Een re-integratiecoach helpt je daarnaast om allerlei nieuwe mogelijkheden te verkennen en soms kom je zo tot verrassende ideeën. Bluijssen: ‘Onlangs heb ik bijvoorbeeld een vrouw gecoacht die altijd hoge functies had bij de overheid en in het bedrijfsleven, maar een burn-out kreeg. Binnenkort start ze als zij-instromer in het basisonderwijs: een baan die perfect bij haar past en waar ze heel veel zin in heeft. Het mooiste vind ik dat je als re-integratiecoach iemand door een moeilijke fase heen kunt helpen. In de loop van een re-integratietraject zie ik het zelfvertrouwen van de coachee groeien. Je helpt om nieuwe perspectieven te creëren en daar word ik heel enthousiast van.’
Vormen van re-integratie
Er zijn twee opties: re-integratie eerste spoor of re-integratie tweede spoor. In het eerste geval blijf je bij dezelfde werkgever en krijg je begeleiding bij het oppakken van je oude taken of het vervullen van een nieuwe functie. Bij re-integratie tweede spoor ga je op zoek naar een nieuwe werkgever.
Dit tweesporenbeleid komt voort uit de Wet Verbetering Poortwachter uit 2002. Het uitgangspunt hierbij is dat de werknemer en werkgever beiden verantwoordelijk zijn voor het succes van de re-integratie. Zo is de werkgever verplicht om re-integratie in te zetten en de werknemer verplicht om mee te werken. Deze wettelijke verplichting geldt niet bij een zogenaamd outplacementtraject waarbij een gezonde werkgever wordt ontslagen vanwege bijvoorbeeld een reorganisatie of arbeidsconflict.
Wat is outplacement?
Re-integratie gaat soms gepaard met outplacement. Outplacement wordt ingezet op het moment dat je niet meer kunt blijven werken binnen je eigen organisatie. Een reorganisatie of een arbeidsconflict gaat vaak vooraf aan de start van een outplacementtraject. Ongevraagd moet je op zoek naar ander werk. Een baan buiten de eigen organisatie of het starten van een eigen bedrijf is vaak het resultaat. Een coach kan je ook in dit proces ondersteunen.
Wat is de werkwijze van een re-integratiecoach?
‘Als eerste ontwikkelt de re-integratiecoach samen met de coachee en de werkgever een plan van aanpak,’ vertelt Geesje Bluijssen, zelfstandig loopbaan- en re-integratiecoach en docent voor de opleiding tot loopbaan en re-integratiecoach bij de Academie voor Coaching en Counselling. ‘Als je niet meer in staat bent om je oorspronkelijke werk uit te voeren, dan kan dat een rouwproces losmaken. In het traject krijg je ruimte voor de verwerking. Daarnaast sta je stil bij vragen als: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik op dit moment? Samen met de re-integratiecoach onderzoek je vervolgens welke wensen realistisch zijn.’
Ga je op zoek naar een baan bij een andere werkgever? Dan helpt de re-integratiecoach je bij het aanscherpen van je netwerk- en sollicitatievaardigheden zodat je goed voorbereid aan de slag kunt. Bluijssen: ‘Als de afstand tot de arbeidsmarkt te groot is, kunnen we een werkervaringsplaats zoeken om de drempel te verlagen. Ieder traject is maatwerk; als coach geef ik waar nodig ondersteuning.’ Bluijssen doet dit zoveel mogelijk op een actieve manier, bijvoorbeeld wandelend. ‘Dit brengt iemand letterlijk en figuurlijk in beweging. Thema’s als doelen bepalen, grenzen stellen en de balans vinden tussen geven en nemen komen aan bod. Vaak geef ik hierbij thuisopdrachten mee en zet coachspellen in.’
Vind je ideale re-integratiecoach via Coachfinder
Kun je ook wel de hulp van een coach gebruiken? Op Coachfinder.nl vind je meer dan 700 betrouwbare coaches die je kunnen helpen; bij concrete werkkwesties, worstelingen met levensvragen en alles daartussenin.