Vind een burn-out coach en krijg de hulp die bij jou past

 
Vind een burn-out coach en krijg de hulp die bij jou past
1 januari 2024 -  5 minuten leestijd
Als je je opgebrand voelt, lijkt contact leggen met een burn-out coach een onmogelijke opgave. Hier lees je hoe je toch de juiste hulp krijgt.

Inhoud:

Is het tijd voor een burn-out coach?

Ben je al lange tijd doodmoe, heb je moeite met nadenken en zijn je emoties op hol geslagen? Dan zou je een burn-out kunnen hebben.

Herken de klachten en burn-out symptomen op tijd, en zoek hulp. ‘Ga met dit vermoeden altijd eerst naar de huis- of bedrijfsarts’, zegt Annita Rogier. Zij is psycholoog, burn-out coach, auteur van ‘Het Handboek Coachen bij Stress- en Burn-out’ en voorzitter van de vakvereniging van erkende stress en burn-out coaches (VESB); kortom een deskundige op dit gebied.

‘De dokter kan een fysieke oorzaak van je klachten uitsluiten’, meent Annita. ‘Maar ook de juiste diagnose stellen en adviseren over passende begeleiding.’

Ziet de arts dat er sprake is van een burn-out, dan geeft die ook aan of het gaat om een ongecompliceerde, of een gecompliceerde versie. In dat laatste geval speelt naast de burn-out nog een andere psychische uitdaging, zoals depressie, trauma of verslaving.

Vind jouw ideale burn-out coachBekijk alle burn-out coaches

Wat doet een burn-out coach?

‘Goede begeleiding is broodnodig bij een burn-out’, vertelt Annita. ‘Alleen rust nemen helpt namelijk niet. Je raakt dan niet uit de opgebrande fase, of zit er in no time opnieuw in.’

Bij een burn-out coach ontdek je waar je stress van krijgt en hoe je beter kunt omgaan met stress. Het doel van het traject is vermindering van je spanningsklachten en zo snel als verantwoord is terugkeren naar werk of een andere levensinvulling.

De burn-out of stresscoach gaat hierbij iets anders te werk dan overige coaches. Het voornaamste verschil is dat hij of zij rekening houdt met het feit dat het denken, het geheugen en de concentratie van een coachee (de persoon die gecoacht wordt) met een burn-out zijn verstoord.

Annita: ‘De intensiteit en de werkvormen worden daarop afgestemd. Van lang praten blijft in de eerste acute fase namelijk weinig hangen en het is al snel te vermoeiend.’ Daarom worden aanvankelijk amper denkopdrachten gedaan en juist veel ervaringsgerichte oefeningen. Denk aan lichaamsgerichte opdrachten, zoals ontspanningsoefeningen, ademoefeningen en mindfulness technieken.

Samenwerking met de huis- of bedrijfsarts

Een burn-out coach werkt vaak samen met andere disciplines om zijn of haar coachee zo snel mogelijk erbovenop te helpen. Denk hierbij vooral aan de huis- of bedrijfsarts, want de coach is een aanvulling op de dokter en zeker geen vervanging. Maar ook een fysiotherapeut, diëtist, klinisch psycholoog of werkgever kan worden ingeschakeld. Weet dat deze partijen alleen informatie over de coachee mogen uitwisselen als deze daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft.

Vind de burn-out coach die bij jou past

Ga je op zoek naar een burn-out coach? Houd dan rekening met de diagnose van jouw arts. Mensen met een gecompliceerde burn-out kunnen namelijk alleen terecht bij stress- en burn-out coaches die ook klinisch psycholoog of psychiater zijn. Mensen met een ongecompliceerde burn-out kunnen een stress- en burn-out coach nemen met een achtergrond die hen aanspreekt. Vind de coach die bij jou past.

Vraag jouw beoogde burn-out coach ook of die is aangesloten bij een goede beroepsvereniging, zoals de VESB (vakvereniging van erkende stress- en burn-out coaches). Dan weet je zeker dat hij of zij naast een degelijke algemene coachopleiding ook een erkende studie over burn-out heeft gevolgd en werkt op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Een flinke burn-out is heel heftig en beangstigend. Sommige mensen kunnen helemaal niets meer en zijn ook niet in staat om te vertellen wat er loos is. ‘Toch hoeft het geen eeuwigheid te duren’, weet Annita. ‘Gemiddeld kunnen coachees binnen drie maanden voorzichtig gaan re-integreren. De klachten zijn dan nog niet helemaal weg, maar uit onderzoek is gebleken dat werkhervatting bijdraagt aan herstel.’

Vind jouw ideale burn-out coachBekijk alle burn-out coaches

Waarom een gespecialiseerde burn-out coach?

Daarnaast zijn burn-out coaches eerder geneigd om advies te geven dan hun collega’s. ‘Bij gewone coaching staat zowat de doodstraf op adviseren: de coachee moet zelf tot oplossingen komen’, zegt Annita. ‘Dat is ook een richtlijn in burn-out en stresscoaching.

Maar in de eerste fase, als de coachee nog flink is ontregeld, lukt oplossingen bedenken vaak nog niet. De coach mag dan best tips en adviezen geven, mits de coachee uiteindelijk zelf kiest wat hij of zij gaat doen.’

Ook zal een burn-out of stresscoach vaker uitleg geven dan collega’s. Annita: ‘Algemene coaching is vooral gericht op vragen stellen. Maar bij burn-out is psycho-educatie bewezen effectief: er wordt dus uitgelegd wat stress doet met lichaam en geest. Een goede burn-out coach heeft daarom kennis over de werking van hersenen, zenuwstelsel en hormoonhuishouding.’

Mogelijkheden voor vergoeding

Slechts weinig verzekeraars vergoeden begeleiding door een coach bij burn-out. Maar het is het proberen waard. De werkgever blijkt wel heel vaak bereid om het traject te betalen. Coaching zorgt immers dat iemand met spanningsklachten niet uitvalt en dat het ziekteverzuim bij burn-out of flinke overspanning behoorlijk wordt verkort.