Samen kijk je naar wat je wél kunt in plaats van wat niet lukt. Het UWV of de gemeente waar je woont betaalt de jobcoach voor je. Een jobcoach is iets anders dan een loopbaancoach.
Wanneer kan een jobcoach je helpen?
Een jobcoach helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door een ziekte of handicap. Bijvoorbeeld:
- Mensen met een verstandelijke beperking
- Mensen met een arbeidsbeperking
- Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
- Mensen die last hebben van stress of een burn-out. Soms kun je dan ook terecht bij een stresscoach of een burn-outcoach
- Mensen met autisme
- Mensen die de draad weer oppakken na kanker
Soms heb je al een baan, maar heb je een tijdje niet gewerkt. Het kan ook zijn dat je begint met een nieuwe functie. En soms ben je op zoek naar werk. Wil je (weer) aan de slag, maar weet je niet hoe je je werk goed moet doen? Dan kan de begeleiding van een jobcoach je helpen. Een jobcoach helpt je soms ook bij het vinden van een baan die bij je past.
Jobcoach of loopbaancoach?
Weet je niet welke kant je op wilt met je baan? Loopbaancoaching gaat over ambities, talenten, vaardigheden en drijfveren. En over het vinden van de functie die daarbij past, binnen het bedrijf waar je werkt of daarbuiten. Een loopbaancoach helpt je stappen in je carrière te zetten als je je verder wilt ontwikkelen.
Een jobcoach werkt iets anders dan een loopbaancoach. Die helpt juist werknemers met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt om weer aan de slag te gaan.
Wat doet een jobcoach?
Een jobcoach helpt je om weer te kunnen werken. Door te kijken wat je wél kunt en daarmee te oefenen. Zo vind je passend werk dat bij jou aansluit.
Dit doet een jobcoach:
- Erbij zijn als je met je werkgever bespreekt wat voor werk je gaat doen
- Je helpen op de werkvloer als je ingewerkt wordt. Samen oefen je hoe je je werk moet doen
- Je daarna ook bij je werk helpen en begeleiden
- Dingen die je moet doen voor je opschrijven, zodat je het altijd kunt opzoeken
- Collega’s en je werkgever helpen in hoe zij goed met je kunnen samenwerken
Het is de bedoeling dat je na een tijdje het werk zelfstandig, zonder hulp van je coach, kunt doen. Je mag wel altijd bellen of mailen als dingen niet goed gaan. Of als je een probleem hebt.
Hoe vind je een jobcoach?
Een jobcoach kun je op verschillende manieren vinden:
Je zoekt zelf een externe jobcoach
Je kunt zelf een jobcoach zoeken; dat heet een externe jobcoach. Je moet dan wel al een baan hebben. En aan de voorwaarden van het UWV voldoen, want dat is de instantie die je uitkering betaalt. Lees wat de voorwaarden zijn. Deze coach moet goedgekeurd zijn door het UWV. Anders betalen zij de kosten niet.
Wanneer je met een jobcoach aan de slag gaat, dan wil je er zeker van zijn dat je te maken hebt met een professional die beschikt over de juiste kennis en ervaring. Let er daarom goed op dat je te maken hebt met een erkende jobcoach, bijvoorbeeld één die door Noloc erkend is als Register Jobcoach. Jobcoaches met dit keurmerk beschikken over de juiste opleiding, ervaring en vaardigheden om anderen te helpen.
Je werkgever zoekt een interne jobcoach voor je
Het kan ook zijn dat je werkgever een geschikte jobcoach heeft met wie het bedrijf werkt. Dat heet interne jobcoaching. Deze interne jobcoach kan ook een werknemer zijn die getraind is om andere collega’s te helpen op de werkplek.
Wat kost jobcoaching?
Voor jou is jobcoaching gratis. Het wordt betaald door:
- Je werkgever
- Het UWV
- De gemeente waar je woont
Hoeveel jobcoaching krijg je?
Een jobcoach begeleidt je maximaal 10% van je werktijd. Bijvoorbeeld:
- Werk je 40 uur per week? Dan helpt een coach je elke week 4 uur
- Werk je 20 uur per week? Dan helpt een coach je elke week 2 uur
Je krijgt minimaal een half jaar jobcoaching. Je kunt na dat half jaar aan het UWV vragen om nog een half jaar extra coaching te krijgen. Het UWV bepaalt of je dat vergoed krijgt. Dat kan maximaal 3 jaar. Je krijgt elk half jaar wel wat minder uren begeleiding.
Na die tijd moet je je werk zonder hulp van je coach kunnen doen. Heel soms kun je langer dan 3 jaar coaching krijgen. Het UWV bepaalt dat.