Waar helpt een kindercoach mee?
Als ouder ken je je zoon of dochter het beste. Ook weet je welke steun en aandacht je kind nodig heeft. Maar ondanks je inzet kan het toch gebeuren dat je kind niet lekker in zijn vel zit. Dan kan het tijd zijn voor een kindercoach. Ouders gaan naar een kindercoach als hun kind bijvoorbeeld:
- gepest wordt
- veel piekert, of last heeft van faalangst
- moeite heeft met het uiten van emoties
- last heeft van onzekerheid, verlegenheid of perfectionisme
- driftbuien heeft
- een scheiding moet verwerken
- het heel moeilijk vindt om met nieuwe situaties om te gaan
- …en nog veel meer
Het gedrag van je kind
Kindercoaching is een laagdrempelige, kortdurende en oplossingsgerichte vorm van begeleiding voor kinderen. ‘Als je een kind coacht dan probeer je op aanvraag van de ouders inzicht te krijgen in het gedrag van het kind,’ legt kindercoach Lilian Dekkers uit. Dekkers heeft haar eigen kindercoachingspraktijk, Xpressief Coachen, en is bestuurslid bij beroepsorganisatie NOBCO.
‘Ouders die bij mij aankloppen hebben vaak al van alles geprobeerd, maar zijn er nog niet in geslaagd om de gewenste veranderingen te bereiken. Bij een kindercoach kunnen ze dan ondersteuning vinden en snel aan de slag.’
Vanaf welke leeftijd kun je naar een kindercoach?
‘Kinderen kunnen ontzettend veel van een coach leren,’ vertelt Dekkers. Ze ziet ook jonge kinderen, de meeste zijn 6 jaar of ouder. Dekkers: ‘Doorgaans coach ik kinderen vanaf het moment dat ze een beetje kunnen lezen. Op die leeftijd krijgt een kind meer inzicht in het verband tussen zijn eigen acties en reacties daarop vanuit de omgeving.’
Over het algemeen kunnen kinderen tussen de 6 en de 18 jaar bij een kindercoach terecht.
Hoe werkt een coachingstraject met een kindercoach?
Vind jouw kindercoach in het coachingsoverzicht van Coachfinder, of doe een snelle test met onze matchingtool.
De meeste kindercoaches voeren een intakegesprek met het kind en de ouders, gevolgd door een aantal sessies. Tussendoor worden verbeteringen doorgenomen tijdens evaluatiemomenten.
Coachmethodiek: spelen en creatief zijn
Kinderen uiten zich vaak makkelijker als ze iets maken of spelen. Spelen en knutselen zijn dan ook een belangrijke onderdelen van kindercoaching.
‘Stel een ouder geeft aan dat het kind weinig zelfvertrouwen heeft,’ vertelt Dekkers. ‘Dan ga ik na of het kind in alle situaties onzeker is of alleen in sommige situaties. Ook ga ik na of ouder en kind dezelfde ideeën hebben over wat er aan de hand is. In spelvorm verken ik op welke momenten het kind onzekerheid ervaart.’
‘De oplossingen die de coach en het kind vinden, zijn toepasbaar in het dagelijks leven’, zegt Dekkers. ‘Op die manier kan het kind met nieuw gedrag gaan oefenen. Zo leert het kind stapsgewijs nieuwe vaardigheden aan. Voor een kind met weinig zelfvertrouwen is het bijvoorbeeld een geweldig resultaat als het zijn vinger durft op te steken in de klas en zijn verhaal durft te vertellen.’
Online coaching is een uitstekend alternatief voor traditionele coaching – juist nu we tijdelijk minder direct contact met andere mensen hebben. De meeste Coachfinder coaches bieden nu (tijdelijk) online coaching aan, zowel het kennismakingsgesprek als het vervolgtraject. Bepaal samen met jouw ideale coach hoe jullie het beste contact kunnen hebben.
Een kindercoach vinden
Iedere kindercoach heeft zijn eigen specialisatie en werkwijze. Als je op zoek gaat naar een coach is het belangrijk om na te gaan of de kindercoach werkt volgens een beroepscode en een klachtenregeling heeft.
Het is altijd goed om vooraf bij de coach te informeren of deze expertise heeft die aansluit bij het probleem van je kind. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je als ouder(s) en kind een klik hebt met de kindercoach.
Overleg met je huisarts
Heeft je kind ernstige klachten of twijfel je over wat de beste hulp zal zijn voor je kind? Neem dan contact op met de huisarts. Deze kan beoordelen of je kind misschien meer geholpen is met een kinderpsycholoog of andere hulpverlener.