Inhoud
- Wat is een relatiecoach?
- Met welke problemen kun je terecht bij een relatiecoach?
- Helpt een relatiecoach?
- Hoe vind je een relatiecoach die bij jullie past?
Wat is een relatiecoach?
Een relatiecoach is een coach die koppels helpt om ‘elkaar weer terug te vinden’. ‘Stellen komen vooral bij een relatiecoach omdat ze uit elkaar zijn gegroeid,’ zegt ook Angèle Nederlof. ‘Ze leven langs elkaar heen en de liefde is bekoeld.’ Angèle is relatietherapeut en samen met haar partner Sjaak Vane schreef ze vele boeken over relaties. Al dertig jaar helpt ze stellen om het gevoel van liefde terug te vinden.
Groeien door liefdevolle communicatie
Partners hebben vaak weinig gevoel meer voor elkaar doordat ze weinig écht praten. Een relatiecoach leert je dan hoe het beter kan. ‘Ik geef bijvoorbeeld eenvoudige opdrachten waarmee het contact kan worden hersteld,’ zegt Angèle, relatietherapeute. ‘Zoals: praat een uur in de week met elkaar, doe wekelijks iets leuks samen, neem ‘s avonds samen de dag door. Je staat er versteld van hoe vaak het koppels niet lukt om die opdrachten uit te voeren. Het is best lastig om gewoonten te veranderen die je samen in jaren hebt opgebouwd.’
In een coachingstraject kunnen beide partners leren om op een rustige en respectvolle manier te communiceren. Angèle: ‘Je luistert dan echt naar de ander en hebt zelf ook het gevoel dat je wordt gehoord. Zo ga je weer meer voor elkaar betekenen.’
Met welke problemen kun je terecht bij een relatiecoach?
- Conflicten: Hoe komen we uit dit conflict? Hoe voorkomen we conflicten in de toekomst?
- (Mis)communicatie: Hoe kan ik mijn partner beter begrijpen, en mijn partner mij?
- Gebrek aan intimiteit: Hoe kunnen we weer intiem (fysiek) contact met elkaar opzoeken?
- Verstoorde balans: Hoe herstellen we de verstoorde balans in onze relatie?
- Ingesleten patronen: Hoe doorbreken we ingesleten patronen?
- Verveling: hoe brengen we die ‘vonk’ weer terug in onze relatie?
Helpt een relatiecoach?
‘Het succes van relatiecoaching hangt vooral af van de moeite die beide partners ervoor willen doen,’ zegt Angèle. ‘Als een van de twee op de rem gaat staan, bijvoorbeeld door zijn mond dicht te houden, komt er weinig in beweging. Maar wanneer beide partners echt bereid zijn om zich in te zetten, kun je binnen een paar sessies ver komen. Het effect is dan vooral een nieuwe, vaak mildere, kijk op de ander.’
De meeste Coachfinder-coaches bieden ook online coaching aan. Bespreek samen met de coach die je hebt gekozen hoe jullie het beste contact kunnen hebben.
Hoe vind je een relatiecoach die bij jullie past?
Bij een relatiecoach is het van belang dat jullie je allebei goed voelen bij de coach. Hieronder een paar tips om de ideale relatiecoach te vinden:
Tip 1: Vind een gespecialiseerde relatiecoach
Relatiecoaching heeft vaak een andere dynamiek dan ‘doorsnee’ coaching. De kwetsbaarheden van twee verschillende personen worden in een sessie blootgelegd. Vind daarom niet ‘zomaar’ een coach, maar kies voor gespecialiseerde relatiecoaching.
Tip 2: Kies voor een geaccrediteerde coach
In principe is ‘coach’ geen beschermde naam, dus iedereen kan zich relatiecoach noemen. Kijk daarom altijd naar de accreditaties van een coach.
Alle coaches van coachfinder zijn hebben een geaccrediteerde opleiding gevolgd en/of zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Zo weet je dat je altijd een bevoegde coach kiest!
Tip 3: Maak (online) kennis tijdens een gratis oriëntatiegesprek
Bij coachfinder.nl geven alle coaches een gratis kennismakingsgesprek. Zorg ervoor dat jullie hier allebei bij zijn, en dat jullie hier allebei een goed gevoel bij hebben. Klikt het niet? Dan kun je altijd een andere coach uitzoeken.
TIP: Ga altijd sámen naar een relatiecoach, want: ‘In je eentje kun je die relatie slechts een heel klein beetje beïnvloeden,’ zegt Angèle. Heb je behoefte aan een een-op-eengesprek, dan kun je je relatiecoach daar natuurlijk altijd naar vragen.