Wat is het A+O fonds?
Het Arbeidsmarkt- en Opleidingsfonds van het Rijk (A+O fonds Rijk) is een onafhankelijke stichting. Daarin werkt het Rijk als werkgever samen met verschillende vakorganisaties die de werknemers vertegenwoordigen: FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en CMHF.
Het A+O fonds is opgericht met het idee dat zowel werkgever als werknemers samen blijven leren en vernieuwen. Daarmee wil het Rijk bijdragen aan betekenisvol werk en bovendien een aantrekkelijke werkgever blijven waar alle mensen met plezier hun werk doen.
Het fonds doet dat door onder meer innovatie te stimuleren, subsidies te geven en activiteiten aan te bieden die rijksambtenaren helpen om zich te blijven ontwikkelen. Bovendien verzamelt men er kennis en ervaringen en deelt die. Het fonds stimuleert de dialoog tussen sociale partners, medewerkers en de werkgever.
Wat is de Regeling Loopbaanadvies?
Met de Regeling Loopbaanadvies kun je één keer per vijf jaar een loopbaanscan laten uitvoeren door een erkende loopbaancoach. Je kunt daarvoor een subsidie aanvragen voor maximaal € 1.500,- exclusief btw.
De loopbaanscan, inclusief bijbehorend loopbaanadvies, kun je geheel anoniem en vertrouwelijk doen, zonder dat je leidinggevende ervan op de hoogte hoeft te zijn. Zo kun je zelf bepalen wat je met het loopbaanadvies doet. Misschien wil je de uitkomst voor jezelf houden en trek je je eigen plan. Je kunt er ook voor kiezen om het aan te kaarten bij je jaarlijkse loopbaangesprek.
De Regeling Loopbaanadvies helpt je om jouw plek te vinden op de arbeidsmarkt. Misschien blijkt een andere functie wel beter bij je te passen, of ligt een carrière buiten de Rijksoverheid wel meer voor de hand. In elk geval een plek die past bij jou en je kwaliteiten.
De regeling stimuleert dat je je blijft ontwikkelen. Zo kun je na contact met de loopbaancoach in de toekomst weer fijn in de sector werken.
Let op: deze regeling loopt af op 30 juni 2022.
Wanneer kom ik in aanmerking voor de regeling?
Om in aanmerking te komen voor de regeling moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je bent rijksambtenaar en de afgelopen drie jaar onafgebroken in dienst geweest
- Je werkt niet voor het ministerie van Defensie, de politie, in het onderwijs of bij een zelfstandig bestuursorgaan (met uitzondering van de Autoriteit Persoonsgegevens)
- Je hebt nog niet eerder gebruik gemaakt van de Regeling Loopbaanadvies
Loopbaanscan via de CAO
Kom je niet in aanmerking, maar wil je tóch graag een loopbaanadvies? Praat dan eens met je leidinggevende en bespreek samen de mogelijkheden. Naast deze regeling hebben rijksambtenaren namelijk, op grond van de CAO Rijk, ook het recht om eens per vijf jaar een vertrouwelijke loopbaanscan te laten uitvoeren. Dat betekent dat je via je eigen leidinggevende ook altijd een aanvraag kunt doen.
Hoe gaat een traject via het A+O fonds in z’n werk?
Het traject ziet er als volgt uit:
- Controleer allereerst of je in aanmerking komt voor de subsidie. Vul een korte vragenlijst in en ontdek binnen een paar minuten of je aan alle voorwaarden voldoet.
- Kom je in aanmerking? Dan ontvang je na afloop uitleg over de verdere aanvraag.
- Je meldt je voor deze regeling aan via het digitaal dossier van Loopbaanadvies.
- Ga op zoek naar een loopbaancoach die bij je past. Let op: de subsidie is alleen in te zetten bij een coach die in het bezit is van het Register Loopbaan keurmerk van Noloc. Daardoor weet je in elk geval dat je verzekerd bent van een professionele loopbaandeskundige.
- De resultaten van jouw loopbaanscan blijven anoniem, dus je bepaalt na afloop zelf wat je met het loopbaanadvies doet.
A&O fonds Gemeenten
Het A+O Fonds is er ook voor gemeenteambtenaren: het A&O fonds Gemeenten (Stichting Arbeidsmarkt en Opleidingsfonds Gemeenten). A&O wil alle Nederlandse gemeenten vitaal en wendbaar houden, zodat zij blijven aansluiten bij de veranderende samenleving. Op het platform Allesuitjezelf.nl kunnen gemeenteambtenaren onder meer gebruik maken van de TalentSpiegel en een Arbeidsmarktscan, zodat zij in beeld krijgen waar hun kansen liggen op de arbeidsmarkt.